Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Евродепутатите настояват ЕК да актуализира насоките си за енергийните проекти

Преразгледаните насоки за трансевропейската енергийна мрежа трябва да бъдат в съответствие с целите на ЕС в областта на енергетиката и климата за 2030 г.

Евродепутатите настояват ЕК да актуализира насоките си за енергийните проекти

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) трябва да актуализира насоките си за определянето на приоритетни енергийни проекти, така че да съответстват на политика й в областта на климата, настоява Европейският парламент. 

Още по темата

Преразгледаните насоки за TEN-E (трансевропейската енергийна мрежа), които ще бъдат представени от ЕК по-късно тази година, трябва да бъдат в съответствие с целите на Европейския съюз (ЕС) в областта на енергетиката и климата за 2030 г., с дългосрочния ангажимент на блока за декарбонизация и принципа за поставяне на енергийната ефективност на първо място, казаха евродепутатите в резолюция, приета в петък с 548 гласа „за“, 100 гласа „против“ и 40 „въздържал“.

За да се гарантира, че проектите, включени в следващия списък на проекти от общ интерес (ПОИ), са в съответствие с ангажиментите на ЕС в областта на климата, членовете на ЕП призоваха ЕК също така да предложи преходни насоки в това отношение преди края на 2020 г. За да бъде предоставен статут на ПОИ, проектите трябва да допринасят за поддържане на енергийното предлагане на достъпни цени, в съответствие с петте принципа на Енергийния съюз.

Регламентът за TEN-E беше създаден през 2013 г., преди да бъде прието Парижкото споразумение и оттогава настъпиха значителни промени в областта на енергийната политика в Съюза, припомнят евродепутатите.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Шолц: Възстановяването на Германия от наводненията ще струва над 6 млрд. евро