IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутатите одобриха 3,1 млрд. евро за предоставяне на убежище и интеграция

ЕП прие и новия фонд за вътрешна сигурност с общ бюджет от 2,8 млрд. евро

15:52 | 13.03.14 г. 1
<p>
	Гласуване в Европейския парламент. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гласуване в Европейския парламент. Снимка: Ройтерс

Страните от Европейския съюз ще разполагат с повече средства за подобряване на системите си за предоставяне на убежище и за интеграция на емигрантите, след като Европейският парламент подкрепи днес новия фонд „Убежище, миграция и интеграция“ за следващите 7 години, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

Фондът ще разполага с общ бюджет от  3,1 млрд. евро за периода 2014 - 2020 г. Поне 20% от 2,4 млрд. евро, които страните членки могат да получат от фонда (746 млн. евро са предвидени за програми на ЕС и други действия) трябва да бъдат изразходвани за мерки в подкрепа на законната миграция и за насърчаване на ефективната интеграция на емигрантите.

Държавите членки ще бъдат задължени да разпределят най-малко още 20% от средствата за мерки за предоставяне на убежище. Страните от ЕС ще трябва да предоставят детайлни обяснения, ако искат да отделят по-малко средства за тези мерки. Онези държави членки, които имат структурни проблеми в областта на настаняването, инфраструктурата и услугите, обаче не могат да отделят по-малко от 20% за мерки, свързани с предоставянето на убежище.

Страните от ЕС ще могат да получават финансиране от фонда, ако приемат бежанци от други държави членки или от страни извън ЕС. Страните членки, приемащи лица, търсещи убежище в рамките на програмата за презаселване на ЕС, ще могат да получат еднократна сума в размер на 6 хил. евро за всяко презаселено лице. Сумата може да нарасне до 10 хил. евро, ако става въпрос за лица в неравностойно положение или лица, идващи от приоритетните области (като Сирия или Украйна).

Депутатите приеха и новия Фонд за вътрешна сигурност за периода 2014—2020 г., предназначен да подобри граничния контрол и предотвратяване на престъпността.

Общият бюджет на фонда ще бъде 2,8 млрд. евро. Тези средства ще бъдат използвани за изграждане на инфраструктура за граничните контролно-пропускателни пунктове и за наблюдение на границите. Този фонд също така ще финансира и изграждането на IT системи, отговарящи на изискванията на Европейската система за наблюдение на границите, както и действията, насочени към ефективно управление на миграционните потоци, обработка на заявленията за визи и за консулско сътрудничество.

По линия на инструмента за финансова подкрепа за полицейско сътрудничество, предотвратяване и борба с престъпността и управлението на кризи през следващите 7 години ще бъдат отпуснати общо 1 млрд. евро, които ще се използват главно за превенция на престъпността, борбата с трансграничната, тежката и организираната престъпност, включително тероризма и засилване на сътрудничеството между правоприлагащите органи на национално и европейско ниво.

Изненадващи проверки на разходите на място ще гарантират, че парите от фондовете на ЕС се използват правилно, посочват още от пресцентъра. Европейското финансиране на национални проекти като цяло ще бъде до 75% от общия бюджет на проектите, но ще може да бъде увеличено до 90% в някои случаи, например, когато натискът върху бюджета на дадена държава членка може да постави конкретен проект в риск.

Повече за рисковете пред Стария континент, произтичащи от кризата в Източна Европа, вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
развъждането на ***, сирийци и афганистанци гледам минава вече на по-високо ниво от нашето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още