IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутатите отправиха препоръки срещу двойните стандарти при храните

Продукти с една и съща опаковка трябва да имат еднакво съдържание

17:32 | 13.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Европейкият парламент (ЕП) отправи препоръка за приемането на редица мерки, които да бъдат приложени на ниво на Европейски съюз (ЕС) и на национално ниво срещу двойните стандарти при храните.

Ако дадена фирма разпространява даден продукт в различни държави на ЕС, но съставът се различава между държавите, то продуктът не трябва да има същата опаковка и да бъде рекламиран по идентичен начин, отбелязват евродепутатите, цитирани в прессъобщение на ЕП.

Тестове, проведени в няколко държави членки, предимно от Централна и Източна Европа, доказват различия в състава на продукти, рекламирани и разпространявани с една и съща марка, с привидно идентична опаковка, което е в ущърб на потребителите. 

Тези различия са открити не само в състава на хранителни продукти, но често и в нехранителни като препарати, козметика, тоалетни принадлежности и продукти, предназначени за бебета.

Евродепутатите призовават за бързо трансгранично сътрудничество и обмен на данни, обща методология за тестове, резултатите трябва да бъдат публично достъпни в база данни и анализирани на най-ранната възможна дата, но не по-късно от края на 2018 г.

„Регионалните потребителски предпочитания не трябва да се използват като извинение за понижаване на качеството или за предлагането на различно качество на различни пазари“, отбеляза Парламентът.

Евродепутатите приканват производителите да разгледат възможността за добавяне на лого на опаковките, което да показва, че съдържанието и качеството на даден продукт на дадена марка е еднакъв в различните държави членки.

Предложенията са част от незаконодателна резолюция, изготвена от Олга Сехналова, която беше одобрена с 464 гласа „за“, 69 гласа „против“ и 17 „въздържал се“.

Ново законодателно предложение, което изменя Директивата за нелоялни търговски практики, се очаква да се гласува в Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още