IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутатите приеха предложението на ЕК за фосфатни добавки в дюнерите

Не достигнаха само три гласа, за да бъде отхвърлено предложението

17:29 | 13.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският парламент не успя да постигне необходимото абсолютно мнозинство от 376 гласа при гласуването във вторник на проекта на доклад срещу употребата на фосфатни добавки в месото за дюнерите, съобщи институцията. 

Вследствие на това Европейската комисия може да продължи с процедурата по разрешаване на употребата на фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо за кебап, независимо дали то е овнешко, агнешко, телешко, говеждо и птиче, се казва в съобщението на Европарламента.

Според ЕК използването на фосфати е необходимо за частичното извличане и разграждане на протеините от замразените вертикални шишове месо. По този начин се образува протеинова обвивка, която служи за задържане на парчетата месо заедно и позволява по-хомогенно замразяване и печене. 

Резолюцията, внесена от комисията по обществено здраве и безопасност на храните за отхвърляне на предложението на Европейската комисия, беше приета с 373 гласа „за“, 272 гласа „против“ и 30 „въздържал се“. Бяха необходими 376 гласа „за“, за да се приеме проектът.

Резолюцията настояваше да се спре разрешението за ползване на фосфатни добавки поради здравни опасения и в очакване на публикуването на доклад на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) през 2018 г.

„Целта на днешното гласуване беше не да забраним дюнерите, а лошите практики при тяхното консервиране. Резултатът от гласуването е разочароващ“, заяви евродепутатът Момчил Неков (С&Д, България).

Той допълни: „Сериозен проблем е, че за храните в заведения за бързо хранене не се предоставя състав и съдържание на крайния продукт. Потребителят е лишен от правото си на информиран избор и става неволен консуматор на вещества с негативен ефект върху организма. Това трябва да спре“.

„Лоша търговска практика е да продаваш вода на цената на месо, както става при използването на фосфати при дюнерите“, каза още Неков.

Доклад на Комисията през 2017 г. установява, че в някои от държавите членки на ЕС понякога властите и операторите в хранителната промишленост тълкуват неправилно законите на ЕС относно подготовката на месни изделия и продукти, което води до липса на всеобщо прилагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още