IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата обсъжда единния надзорен механизъм

Вторият преглед на програмата за Гърция и инфлацията в еврозоната са залегнали в дневния ред на финансовите министри

12:19 | 07.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Единният надзорен механизъм, вторият преглед на програмата на Гърция и развитието на Испания и Кипър след края на техните спасителни програми, както и инфлацията, са залегнали в дневния ред на министрите на финансите от еврозоната по-късно днес.

Единният надзорен механизъм е основен стълб на банковия съюз, чиято цел е да гарантира стабилността на банковия сектор в общността. Механизмът е наднационален орган и осъществява функциите си съвместно между националните надзорни органи на банковата система в ЕС и Европейската централна банка.

По-късно днес финансовите министри на еврозоната ще изслушат представителя на Надзорния съвет на ЕЦБ Даниел Нуи относно дейностите на Единния надзорен механизъм от април досега, става ясно от дневния ред на заседанието на Еврогрупата, публикуван на страницата на Съвета.

По отношение на Гърция министрите ще получат информация за резултатите на страната. Новата мисия на институциите е във връзка с втория преглед на програмата. 

Надеждите на Атина са в рамките на тези преговори да започнат и разговорите за опрощаване на част от дълговете на страната. На 15 ноември в гръцката столица на посещение пристига и американският президент Барак Обама.

Очакванията са, че неговата визита е свързана и с търсената от Гърция подкрепа за устойчивото управление на дълговете.

Програмите за Испания и Кипър вече приключиха и държавите нямат нужда от повече заеми, за да стабилизират икономиката си. Наблюдението от страна на Еврогрупата обаче ще приключи, когато държавите изплатят поне 75% от размера на заемите, които са били отпуснати.

Европейската комисия и ЕЦБ ще информират за направената от тях оценка на актуалните промени в инфлацията в еврозоната. 

Ден по-късно в Брюксел ще се проведе и заседанието на Съвета по финансови въпроси (Екофин), в който участват всички министри на финансите от ЕС. В техния дневен ред са залегнали дискусии за корпоративното данъчно облагане, актуализиране на правилата за фискално управление и за данъка добавена стойност в общността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още