IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата одобри отпускането на 8,3 млрд. евро за Гърция

Атина постигна забележителен напредък, посочи президентът на ЕЦБ Марио Драги

14:15 | 01.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврогрупата одобри отпускането на 8,3 млрд. евро за Гърция

Финансовите министри от еврозоната, или т. нар. Еврогрупа, одобриха отпускането на следващия спасителен транш за Гърция на стойност 8,3 млрд. евро, съобщава Financial Times. Първата част от сумата в размер на 6,3 млрд. евро ще бъде отпусната още през април, чрез което Атина ще съумее да покрие неотложните си плащания.

В замяна на заема гръцкото правителство обеща да продължи с осъществяването на реформите. Въпреки това едно от условията, върху което бяха базирани досегашните финансови инжекции за страната – строгите икономии, вече не фигурира в изискванията.

Отпускането на последния спасителен заем се забави, след като средиземноморската страна проведе тежки преговори с кредиторите си – Международния валутен фонд, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия. Атина очаква да се завърне успешно на дълговите пазари по-късно през тази година.

Мащабният преглед на Тройката, осъществен в последните седмици, имаше за цел да гарантира, че Гърция се е съобразила с очакваните реформи и мерките за строги икономии, необходими за получаването на финансовата помощ. Изискванията обаче бяха катализатор за редица протести, тъй като доведоха до хиляди съкращения на държавни служители в момент, в който безработицата вече бе висока.

"Програмата ще продължи до края на годината и тогава ще решим дали някаква бъдеща помощ е необходима", отбеляза председателят на Еврокомисията Йерун Диселблум. Той изрази оптимизъм, че страната се движи по пътя на възстановяването.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги също присъства на срещата на върха в Атина. Той призова Гърция да продължи с усилията за фискална корекция, заявявайки, че страната е постигнала "забележителен напредък".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още