IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата одобри отпускането на траншове за 4 млрд. евро на Гърция

Средствата ще постъпят при приключване на всички процедури, изпълняващи изискванията на кредиторите, като се очаква това да стане в понеделник

13:55 | 26.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Еврогрупата одобри отпускането на траншове за 4 млрд. евро на Гърция

Работна група на Съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) днес е взела окончателното решение за отпускането на Гърция на поредните 2 транша от спасителния финансов пакет за страната на обща стойност 4 млрд. евро, съобщи източник на РИА Новости, запознат със ситуацията.

Траншовете включват 2,5 млрд. евро кредит от Европейския инструмент за финансова стабилност и 1,5 млрд. евро от печалбата на централните банки на страните от еврозоната и Европейската централна банка (т. нар. Евросистема) от гръцки държавни облигации. Последната сума ще бъде преведена от ЕЦБ.

„Средствата ще бъдат преведени в момента, в който в страната приключат всички национални процедури“ за изпълнение на изискванията на международните кредитори, е посочил източникът. Той е уточнил, че се очаква това да стане в понеделник, като няма да се наложи вземането на допълнително решение за отпускането на средствата.

Гърция съгласува с международните си кредитори от Европейския съюз и Международния валутен фонд два спасителни пакета на обща стойност 170 млрд. евро, като в момента тече получаването на средства по втория.

Припомняме, че вчера гръцкият парламент прие последния кръг от законодателни промени, които кредиторите изискваха за превеждането на средствата, включително новият данъчен кодекс и „схемата за мобилност“ на държавните служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още