IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата призова Гърция да разреши „оставащите проблеми“

Гръцкият парламент прие закон за ускоряване на програмата за приватизация, но гласуването на отделни членове приключи с мнозинство от едва 3 гласа

21:38 | 31.10.12 г.
Еврогрупата призова Гърция да разреши „оставащите проблеми“

Съветът на министрите на финансите на страните от еврозоната (т. нар . Еврогрупа) „отбеляза“ напредъка по отношение на споразумението за броя на държавните служители с тройката международни кредитори в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка и призова гръцките власти „да разрешат останалите проблеми, така че преговорите да бъдат приключени бързо“.

Изявлението бе направено от председателя на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер след осъществената видеоконферентна връзка със своите колеги, които ще продължат да обсъждат усилията на Гърция за спазване на условията по предоставяния от кредиторите спасителен финансов пакет на редовната си среща, насрочена за 12 ноември, съобщи MarketWatch .

Междувременно днес гръцкият парламент прие закон за ускоряване на програмата за приватизация, който се разглежда като тест за стабилност на правителствената коалиция преди гласуването на кредитното споразумение, насрочено за следващата седмица, съобщи РИА Новости. В залата присъстваха 293-ма депутати, а отделните членове бяха гласувани с мнозинство между 148 и 176 гласа.

Законопроектът премахва минималното държавно участие в редица компании като енергийната DEI/PPC, лотарийната OPAP, пощите и компаниите за комунални услуги. Той предоставя правото за обявяване на победителите в конкурсите за приватизиране на специално създадената приватизационна агенция, докато досега този прерогатив принадлежеше на парламента.

Законът се разглежда като възможност правителството да разполага с повече свобода при осъществяването на приватизационната програма, а това е условие, изисквано от международните кредитори на страната, за да продължи отпускането на спасителния финансов пакет.

Гърция постоянно свива очакванията за приходи от приватизационната програма, която първоначално трябваше да осигури 50 млрд. евро. Спадът в цените на активите вследствие от кризата прави проблематично получаването на високи приходи от разпродажбата на държавно имущество.

Очакванията на правителството и кредиторите бяха понижени до 19 млрд. евро, а впоследствие – до 11,1 млрд. евро за периода 2012-2016 г.

Проектобюджетът за 2013 г., който бе внесен днес в парламента на страната, предвижда приходи от приватизацията от само 2,5 млрд. евро. До момента по програмата са получени едва 1,6 млрд. евро. 

Правителствената коалиция, в която влизат десноцентристката партия Нова демокрация на премиера Андонис Самарас, левоцентристката ПАСОК и коалицията на Демократичните леви сили, разполага със 179 места в парламента.

Споразумението с кредиторите, което предстои да бъде гласувано през следващата седмица, предвижда съкращаване на разходите с 13,9 млрд. евро, а в замяна страната ще си осигури поредния транш от 31,5 млрд. евро от втория спасителен пакет, който е на обща стойност 130 млрд. евро. Без този транш Гърция ще изпадне в неплатежоспособност още през ноември.

Депутатите от Демократичните леви сили и 3-ма депутати от ПАСОК обаче се противопоставят на споразумението в този му вид, което оставя управляващата коалиция с мнозинство от едва 7 гласа в парламента на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още