IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата търси начини да облекчи дълговото бреме на Гърция

Обсъждани са вариант ЕЦБ да поеме загуби от гръцкия дълг, който държи, както и още две опции

10:17 | 01.11.12 г. 2
Еврогрупата търси начини да облекчи дълговото бреме на Гърция

Финансовите министри на държавите от еврозоната водят преговори за различни възможности, с които да се облекчи дълговото бреме за Гърция, пише FT

След като стана ясно, че в проектобюджета на Гърция за догодина е заложена значително по-тежка рецесия от очакваното – спад на икономиката от 4,5%, а не 3,8%, каквито бяха прогнозите преди месец, дефицит 5,2%, а не 4,2%, и дълг 189%, а не 179% от БВП, финансовите министри на страните от еврозоната проведоха спешен конферентен разговор.

Министрите са обсъдили три възможности: да се намалят допълнително лихвите по спасителните заеми, които получи Гърция от европейските й партньори и Международния валутен фонд (МВФ), обратно изкупуване на гръцки държавни ценни книжа на занижените в момента пазарни цени, както и Европейската централна банка (ЕЦБ) да се откаже печалбите, които трябва да получи от гръцките облигации, които държи.

Според запознати източници, пожелали анонимност, вероятно ще се направи комбинация от трите възможни решения, въпреки че Германия категорично не подкрепя идеята ЕЦБ да търпи загуби.

Берлин също така е против отпускането на допълнителна помощ за Гърция, но такава мярка не е била обсъждана изобщо.

След разговора председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер е коментирал, че споразумението трябва да бъде постигнато на следващата среща на лидерите на държавите от еврозоната, която ще се състои на 12 ноември.

В следващите дни се очаква да излезе и докладът на ЕЦБ, Еврокомисията и МВФ за финансовото състояние на Гърция.

Дни преди срещата на Еврогрупата пък се очаква парламентът в Атина да приеме проектобюджета за следващата година.

През 2013 г. ще бъдат приложени по-голямата част от мерките за икономии на стойност 13,5 млрд. евро, които гръцкото правителство прие да реализира след месеци на тежки преговори между коалиционните партньори. Сред тях са съкращенията на пенсиите, от които ще се спестят 4,6 млрд. евро, както и на заплатите в публичния сектор, които ще икономисат на хазната 1,17 млрд. евро. Разходите за здравеопазване ще бъдат намалени с допълнителни 455 млн. евро.

Лидерите на държавите от еврозоната обаче очакват гръцкото правителство да предприеме допълнителни мерки за съкращаване на публичните разходи догодина. Еврогрупата също така не е склонна да даде на Гърция две допълнителни години за постигане на договорените с международните кредитори фискални цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 11 години
Кой е казал че дълговете трябва да се връщат. Най-хубавото на дълговете на Гърция е, че те са емитирани по тяхното законодателство и чрез закон могат да си ги редуцират колкото си искат. Откраднаха каквото можаха, а че тепърва ще са зле това също е вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Е това на всички е ясно, че дългове няма да се връщат само се чакат законите за приватизацията и да се разберат, кой какво ще отхапе от баницата. Загубите ще ги поемат европейските данъкоплатци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още