IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата върна на дневен ред дебата за строгите икономии

Трябва да бъде намерен правилният ритъм за всяка една от страните, заяви френският министър на финансите Мишел Сапен

14:37 | 20.06.14 г.
Еврогрупата върна на дневен ред дебата за строгите икономии

Финансовите министри на страните от еврозоната противопоставиха мненията си относно правилата за бюджетната дисциплина в блока, като ръководителят на Еврогрупата Йерун Диселблум съобщи, че принципите ще бъдат преразгледани в края на годината.

18-членната Еврогрупа e все по-разделена по отношение на въпроса дали мерките за строги икономии всъщност не задушават икономическото възстановяване в блока, предава WBP Online.

Част от страните, водени от Италия и Франция, поискаха настоящите фискални правила да се отпуснат, докато Германия от друга страна за пореден път настоя, че балансираните публични финанси заедно със структурните реформи в крайна сметка ще повишат растежа.

"Трябва да бъде намерен правилният ритъм за всяка една от страните", заяви френският министър на финансите Мишел Сапен, критикувайки настоящите правила.

Неговите възгледи се споделят широко и от Международния валутен фонд (МВФ). Ръководителят на институцията Кристин Лагард представи пред министрите отчет, който предупреди, че настоящите правила са строги и могат да обезсърчат публични инвестиции. "Системата стана прекалено сложна", посочи тя, добавяйки, че "спазването на фискалните цели е било слабо, отразявайки отчасти слабите механизми за прилагане".

Страните членки на блока са длъжни да държат своите публични дефицити под 3% от брутния вътрешен продукт (БВП). Общите задължения пък не трябва да надхвърлят 60 на сто от БВП. В случай че отделните държави не се съобразяват с тези мерки, те трябва да представят пред Европейската комисия план за постигане на целите.

В отговор на изявленията, призоваващи за по-малко строги правила, германският министър на финансите Волфганг Шойбле повтори позицията си, заявявайки, че сегашните целеви нива са достатъчно гъвкави.

Освен това Еврогрупата одобри четвъртата мисия на програмата за спасение на Кипър, отваряйки вратите за нов транш в размер на 600 млрд. евро от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) към Никозия.

"Ние приветстваме факта, че програмата продължава да бъде в ход и че Кипър изпълни всички договорени по-рано действия. Освен това ние със задоволство отбелязахме, че всички ограничения за разплащания вътре в Кипър вече са премахнати, само една година след като бяха въведени и много по-рано от очакваното от мнозина", каза още Йерун Диселблум.

Що се отнася до Ирландия и Португалия, управляващият директор на ЕСМ Клаус Реглинг заяви, че "успешното излизане от програмите показват, че нашата стратегия за предоставяне на заеми срещу строги условия сработи и еврозоната се възстановява от кризата. Важно е да се отбележи, че нашите кредити с техните много ниски лихвени проценти и много дългосрочни падежи са израз на солидарност между страните от еврозоната".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още