IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисар предложи Европа да се извини за подкрепата за режимите в Африка

Това е първият път, когато представител на ЕС на най-високо ниво предлага извинение за стратегията на Европа спрямо региона

10:35 | 02.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Еврокомисар предложи Европа да се извини за подкрепата за режимите в Африка

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле е предложил безпрецедентно признаване на вината от страна на Европа за подкрепата й в исторически план за диктаторите в Северна Африка, предаде Euobserver.

В изказване пред Европейския парламент Фюле е заявил: „Трябва да покажем смирение по отношение на миналото. Европа не се е застъпвала достатъчно за човешките права и местните демократични сили в региона“.

„Твърде голяма част от нас приеха за даденост, авторитарните режими са гаранция за стабилност в региона“, е заявил Фюле. В прямото си изказване чешкият дипломат е подчертал, Европа трябва да застане за продемократичните демонстранти, а не зад диктаторите, които избиват сънародниците си.

В изказването си той е посочил, че Европа трябва да реагира на сегашните събития и да подкрепи Северна Африка, както е постъпила с Източна Европа през 1989 г. Фюле е подчертал, че страховете за вълна от имигранти, намален достъп до петрол и възход на ислямистки организации не трябва да спират Европа да подкрепи демокрацията в региона.

„Знаем, че силите на промяната няма да доведат до стабилна политическа система за една нощ. Въпреки това ние трябва да издържим на тези опасности, без да губим от поглед дългосрочната си обща цел: демократична, стабилна, процъфтяваща и мирна Северна Африка“.

Тепърва предстои Европейската комисия да представи идеите си за развитието на региона, е посочил още Фюле. Той е предложил ЕС да подходи към очакваната имиграционна вълна, като легализира временната имиграция за работници.

Това е първият път, когато представител на ЕС на най-високо ниво предлага извинение за стратегията на Европа спрямо региона. Външният министър на ЕС Катрин Аштън запази мълчание по въпроса за оказваната подкрепа за режимите в Северна Африка.

В понеделник германският външен министър Гуидо Вестервеле изрази становище, подобно на това на Щефан Фюле, но не толкова открито.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още