IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисарят по икономиката иска разхлабване на правилата на ЕС за бюджетния дефицит

От своя страна френският президент Еманюел Макрон заяви, че дебатът за 3-процентния бюджетен дефицит „принадлежи на друг век“

13:49 | 09.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият еврокомисар по икономиката Паоло Джентилони. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият еврокомисар по икономиката Паоло Джентилони. Снимка: Ройтерс

Новият еврокомисар по икономиката Паоло Джентилони заяви, че блокът трябва да обмисли разхлабване на строгите си правила за бюджетен дефицит, за да отговори на климатичните рискове и слабия растеж, повтаряйки подобен призив от страна на френския президент Еманюел Макрон, съобщава Euractiv.  

Правилата, които целят да наложат бюджетна дисциплина сред държавите членки на Европейския съюз (ЕС), възникнаха от финансовата криза и трябва да бъдат актуализирани, каза Джентилони пред в. Sueddeutsche Zeitung.

"В момента имаме различни предизвикателства - борбата срещу изменението на климата и опасността от нисък растеж и ниска инфлация за продължителен период от време", сподели бившият италиански външен министър.

Т.нар. Пакт на ЕС за стабилност и растеж ограничава бюджетния дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) и общия дълг до 60% от БВП на страните членки на блока.

Някои държави успяха да спазват тези правила чрез години на икономии, но други изостават с огромни дългове. От дълго време са налице критики относно факта, че страните се нуждаят от повече гъвкавост, за да могат да харчат там, където е необходимо за стимулиране на растежа и борбата с кризите.

Наскоро Еманюел Макрон се присъедини към призивите на страните от ЕС да им бъде позволено да смекчат ограниченията относно разходите.

"Нуждаем се от повече експанзионистични политики, да инвестираме повече. Европа не може да е единственият район, който не го прави", заяви Макрон пред The Economist. Според държавния лидер на Франция дебатът за лимита от 3% "принадлежи на друг век".

Джентилони от своя страна каза, че би искал да започне "консултации" относно предимствата и недостатъците при правилата с перспективата за предложения "през втората половина на 2020 г.".

Неговата силно задлъжняла родна страна е един от най-гласовитите противници на настоящите бюджетни правила. Но италианското искане за реформи обаче среща ожесточена съпротива от по-богатите страни в ЕС, които са против отслабването на натиска върху хроничния преразход на Рим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още