IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисарят по конкуренцията Алмуня също е бил сред подслушваните

Според документи на Едуард Сноудън американските и британските тайни служби са шпионирали още Unicef, големи компании и благотворителни организации

10:44 | 21.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Еврокомисарят по конкуренцията Алмуня също е бил сред подслушваните

Брюксел реагира гневно заради твърденията, че тайните служби на Великобритания и САЩ са подслушвали еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуня, съобщава FT.

Алмуня има достъп до строго конфиденциална информация, тъй като отговаря за разбиването на картели, одобряването на сливания и налагането на санкции за всички, които нарушават правилата на конкуренцията в блока.

Твърдението, че Алмуня също е бил в списъка на специализираните агенции на САЩ и Великобритания идва няколко седмици, след като избухна скандала с подслушването на германския канцлер Ангела Меркел, припомня изданието.

Според европейски дипломати, пожелали анонимност, еврокомисарят е бил “разстроен”, а гневът му, както и гневът на Брюксел, се е насочил към Лондон, чиято връзка с Европейския съюз (ЕС) все повече се пропуква.

Въпросът с подслушването на Хоакин Алмуня е особено смущаващ, тъй като Вашингтон критикуваше редица държави, включително и Китай, за икономически шпионаж. Отделно американските власти категорично отричаха да са замесени в шпиониране с цел търговско облагодетелстване на местни компании.

Освен Алмуня, тайните служби са шпионирали още организацията Unicef, редица големи компании, както и благотворителни организации, които действат във военни зони, сочат документи на Едуард Сноудън, публикувани в Guardian, Der Spiegel и New York Times.

В периода 2008-2011 г. е наблюдавана и кореспонденцията по електронната поща между тогавашния израелски министър на отбраната Ехуд Барак и началник-щаба Йони Корен.

Сред мишените на електронното следене са били френската неправителствена организация "Лекари по света", френската петролна компания "Тотал", френската отбранителна компания "Талес груп", съобщaват световните агенции.

От Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) коментираха, че шпионажът не е извършван с цел подпомагане на американски фирми.

От Европейската комисия обаче реагираха остро и обявиха за „неприемливо” да се подслушва един от най-високопоставените ѝ членове. "Това не е видът поведение, който очакваме от стратегически партньори, а още по-малко от нашите страни-членки", подчерта говорител на ЕК.

Сведенията разгневиха много съюзници на Съединените щати и породиха сериозен дебат за баланса между сигурността и правото на личен живот. В момента Сноудън е в Русия, където получи временно убежище.

Всичко по темата - тук!


Още информация вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още