Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Еврокомисията предприема мерки срещу акриламида в храните

Вредното вещество се образува в картофите и зърнените храни след пържене при високи температури

Еврокомисията предприема мерки срещу акриламида в храните

Снимка: Pixabay

Еврокомисията ще изисква от производителите на храни  да прилагат задължителни мерки за намаляване на наличието на акриламид в храните. Предложението е гласувано на 19 юли от  държавите членки, информира ЕК.

Акриламидът е канцерогенно вещество, което се получава от естествено съдържащите в храните  захари и аминокиселината аспарагин. Това става при пържене и печене на високи температури на храни като картофи,  зърнени, кафето и неговите заместители.

Още по темата

След като започне да се прилага новият регламент, производителите ще прилагат задължителни мерки за намаляване на наличието на акриламид. Мерките ще са съизмерими с големината и характера на предприятието.

Договореният текст ще бъде изпратен на Съвета и на Европейския парламент. Двете институции ще разполагат с три месеца, за да го разгледат, преди да бъде окончателно приет от Комисията. Би могло да се предвиди влизането му в сила през пролетта на 2018 г.

Комисията също така планира незабавно след приемането на този регламент да започне обсъждания за допълнителни мерки, като например определянето на максималните нива на акриламид в някои храни.

Наличието на акриламид в храните първоначално бе установено през 2002 г. и оттогава са извършени изследвания за определяне на мерките за намаляването му в храните. Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) потвърдени през 2015 г., че акриламидът е канцерогенно вещество и че настоящите равнища на излагане на акриламид чрез храненето са свързани с опасение по отношение на канцерогенните ефекти.

Припомняме, че през юли Агенцията по храните иззе от пазара вносни биобисквити заради наличие на акриламид.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Четиринадесет европейски страни се споразумяха за разпределянето на мигранти