IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисията ще подпомогне с нови 500 млн. евро производителите на мляко

България ще получи 5,8 млн. евро от пакета, съобщи Десислава Танева

17:00 | 18.07.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейската комисия представи нов пакет от мерки на стойност 500 млн. евро, с които ще бъде оказана помощ на фермерите, които в момента продължават да изпитват затруднения заради срива на цените на млечните продукти.

Припомняме, че след отпадането на млечните квоти на Стария континент производството на мляко расте в условията на спадащи изкупни цени, а това се случва на фона на руското ембарго, което скоро беше удължено до края на 2017 година.

Помощта се отпуска в условията на значителен натиск върху бюджета, отбеляза еврокомисарят по земеделие Фил Хоган, който представи мерките пред Съвета на министрите на земеделието от ЕС, се казва в съобщение на ЕК.

Новият пакет от мерки включва три основни елемента: 

- Схема, която да стимулира редукцията на производството на мляко на стойност 150 млн. евро;

- Помощ от 350 млн. евро в допълнение на помощта от страните членки, които е възможно да бъдат удвоени на национално ниво;

- Технически мерки, които да осигурят гъвкавост на сектора.

Детайлите по подпомагането ще бъдат уточнени следващата седмица при консултации с експерти от страните членки.

Договорената днес помощ идва в допълнение на вече отпуснати 500 млн. евро за сектора през септември миналата година, се уточнява в съобщението. 

България ще получи 5,8 млн. евро за подпомагане в сектор „Мляко“ от Европейската комисия, съобщи по-късно българското агроминистерство.

През септември миналата година страната е получила помощ от 6 млн. евро, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти в Брюксел.

„България получава 1,6% от финансовия пакет, а произвеждаме 0,33 % от млякото в ЕС”, допълни министърът, цитирана от пресцентъра на министерството. Тя потвърди, че предстои да бъде решено как ще бъдат разпределени средства.

„ЕК ще инициира законодателни изменения, които са планирани да приключат през септември. След това всяка страна-членка ще може да нотифицира националните схеми, по които ще бъдат разпределени средствата”, обясни тя и допълни, че разпределението на помощта ще бъде обсъдено с фермерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Ми то имаше де да се продава млякото , ама нали требе да се угоди на америка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
Е те затуй ще си отиде ЕС. Уж пазара е най-важния фактор, уж производителността на труда ала бала и накрая всичко опира до субсидиране в особено големи размери на стоки, които няма къде да се продадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
" Схема, която да стимулира редукцията на производството на мляко на стойност 150 млн. евро"Абе що не го кажете направо "Спирачка дето ше струва 150 млн." еврака !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още