Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Евролидерите ще се борят за драстично намаляване на нетните парникови емисии

Предишни опити обаче бяха блокирани от Полша, Унгария и Чехия, които са зависими от въглищата

Евролидерите ще се борят за драстично намаляване на нетните парникови емисии

Снимка: Pixabay

Нетните парникови емисии да бъдат сведени до нула до 2050 г. За такова споразумение ще се настоява на срещата на евролидерите в Брюксел другата седмица, показва проект на общото им изявление, възвестявайки задаваща се остра битка на събранието им, предаде БТА.

Намерението за срещата на върха на 12 и 13 декември на лидерите от съюза е да бъде подкрепена "целта за постигането на климатично неутрален ЕС до 2050 г." според документа, видян от Ройтерс.

Предишни опити обаче бяха блокирани от Полша, Унгария и Чехия, които са зависими от въглищата. Те са заявявали, че са против климатична неутралност до 2050 г. поради опасения, че намаляването на парниковите емисии ще задуши икономиките им. 

Още по темата

За да бъде убеден лагерът на нежелаещите, в проекта на заключителното комюнике е записана формулировката "справедлив и социално балансиран преход", споменава се също за съобщението на Европейската инвестиционна банка за деблокиране на 1 трилион евро за зелени инвестиции до 2030 г., както и за нуждата от гарантиране на енергийната сигурност и конкурентноспособността по отношение на чужди сили, които не преследват постигането на подобни цели за климата.

Черновата на документа, която е подготвена предварително преди обсъжданията на лидерите, все още подлежи на промени. Но накрая за приемането й ще е нужна единодушната подкрепа на националните лидери от ЕС, за да бъде постигнато споразумение.

Новата Еврокомисия също си поставя за цел да настоява за климатична неутралност до средата на века и иска да направи целите за климата на ЕС до 2030 г. по-амбициозни.

Сегашните цели предвиждат до 2030 г. съюзът да намали парниковите си емисии с 40% в сравнение с равнищата от 1990 г. Новата комисия, ръководена от германката Урсула фон дер Лайен, се надява да повиши тази цел до поне 50%.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

3
 
2
 
5
khao до: Императорът
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
машшшшинациите на тия, дето ги слушаш.
---
никой не слушам, но за разлика от теб съм чел проучванията и резултатите от тях. На базата им съм съставил свое собствено мнение, защото от малък съм силен по математика, физика и химия !
И пак за разлика от теб, мога да чета и разбирам цифрите както и природните/физични закони !

Един ден ще ги спрем (изкопаемите горива) или те ще ни спрат нас !
2
 
0
 
4
khao до: Императорът
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Тъъъппо копееле, аз искам само едно нещо.... неууки и необразовани парчета като теб да стоят по тихо в ъгъла си и да си гледаш тяхната работа !

и по добре да се върнем у каменната ера (според теб), от колкото в палеозойската ера на където сме тръгнали !!
2
 
2
 
3
преди 9 месеца
Нещата ще оттекат в киречът, ако се водим по твоя акъл (дето го нямаш) и по машшшшинациите на тия, дето ги слушаш.

Хора без икономика щели да съществуват - ти в каменната ера ли искаш да ни върнеш, бе - скот !!! Сам ти се заври в някоя пещера и вегетирай там гол, ядейки собствените си изходящи отпадъци.

Аз съм навит да спрем употребата - пробно - за месец - на всички изкопаеми горива. Хората по цял свят ще вдигнат революция и ще избият екотерористите и проблемът ще се реши.
3
 
2
 
2
khao до: Императорът
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
набий си го веднъж за винаги в тъъъпата кратуна. Хора без икономика могат да съществуват, но икономика без хора не може !!! Кво ми пука за полската икономика или за стотинките дето печелиш от дивиденти ако не съм жив ???

щото един ден като отекат нещата и киреча и почнем да играем всеки за себе си, точно нефелници и *** като теб ще са първата жертва!
3
 
7
 
1
преди 9 месеца
Борбата за т.нар. "въглеродно неутралство" ще съсипе икономиките не само на Полша, Чехия, Унгария, но и на цяла Европа. Без енергия няма да има не само развитие, но и застой на сегашните нива, но ще има катастрофична деградация, срив на икономиката, оттам на всичко. Европа ще се стабилизира на ниво средновековие и под 100 милиона деградиращо и мизеруващи население, разчитащо на подаянията на богатите американски и азиатски туристи. Тогава ще ги търсим тия политически престъпници, за да ги люляме по дърветата, но ще е късно. Аз не знам: какви са тия изверги, дето д лека ръка си играят със съдбата и бъдещето на 500 милиона живи хора?

Още от Европа
Новият шеф на Commerzbank идва от Deutsche Bank