IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа е разделена по отношение на ръководния пост на МВФ

Възрастта може да попречи на Кристалина Георгиева да оглави институцията

18:06 | 31.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Географското разделение на Европейския съюз (ЕС) усложняват процеса по избиране на европейски кандидат за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ), тъй като блокът иска да постигне съгласие, колкото е възможно по-скоро, пише Euractiv.

На 31 юли изтича крайният срок, определен от европейците за договаряне относно кандидатурата за ръководител на МВФ.

Разделението между северните и южните държави членки и трудностите, пред които може да се изправи блокът, за да изясни въпросът с кандидата, усложняват процеса на подбор.

Надпреварата все още е не е завършила, като има петимата кандидати за поста, според френски източници.

Това са президентът на Еврогрупата Марио Сентено; неговият предшественик Йероен Дайселблум, министърът на икономиката на Испания Надя Калвиньо, управителят на Финландската централна банка Оли Рен и изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева. 

Европа винаги е ръководила Фонда от създаването на институцията през 1945 г., с идеята да противодейства на американските кандидати за председател на Световната банка.

Но трудностите при избора на наследник на Кристин Лагард, която напуска Фонда, за да оглави Европейската централна банка (ЕЦБ) през ноември, може да увеличи шансовете на кандидати, идващи от други региони.

МВФ обяви, че неговите членове трябва да представят кандидати до началото на септември. Изборите ще приключат до 4 октомври.

Пожелал анонимност дипломат заяви пред Euractiv, че ЕС е разделен между страните от Северна и Южна Европа. Дайселблум, подкрепен от Германия и северните столици, не отговаря на представите на страните от южните райони, които се противопоставят на неговата кандидатура.

Оли Рен, който беше еврокомисар по икономиката в разгара на дълговата криза в еврозоната, също заема ортодоксални позиции в икономическата политика.

Друг дипломат сподели, че профилът на лидер на МВФ е „ясен”: той трябва да бъде опитен министър или централен банкер от еврозоната, който има опит от първа ръка при ръководството на сложните преговори с финансови институции и политически органи като Еврогрупата.

Франция предложи Георгиева като начин да постигне консенсус межди Севера и Юга.

Името на българката се очертаваше като опция за председателство на Европейската комисия и избирането ѝ за ръководител на МВФ ще служи като компенсация за източните държави членки, които в крайна сметка не излъчиха представители за водещите европейски постове.

Но европейците трябва да убедят останалите членове на МВФ да променят вътрешните правила, тъй като Георгиева надхвърля възрастовата граница от 65 (тя ще навърши 66 години през август).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още