IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа губи репутацията си на световен лидер по чиста енергия

Азия за първи път е инвестирала повече от Европа във възобновяеми източници през 2015 г.

10:51 | 01.06.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Европа губи статута си на световен лидер в производството на чиста енергия, като инвестициите в региона спадат с 21 на сто през миналата година, докато разходите в останалата част на света нарастват, съобщава Bloomberg.

Рекордните 328,9 милиарда долара са инвестирани в световен мащаб в слънчева, вятърна и друга възобновяема енергия през 2015 г., показва доклад, публикуван от глобалната мрежа по политиката за енергия от възобновяеми източници REN 21. Същевременно разходите в Европа са намалели до 48,8 млрд. долара в сравнение с 62 млрд. долара година по-рано.

Изключвайки Китай, най-големия световен инвеститор в чиста енергия, през 2015 г. Азия за първи път е инвестирала повече от Европа във възобновяеми източници, показват данните в доклада, извлечени от Bloomberg New Energy Finance.

Промяната във възобновяемите инвестиции от развитите към развиващите се икономики трябва да се очаква предвид тяхното нарастващо търсене на енергия и отрязването на субсидиите в Европа, се посочва в доклада. В Германия финансирането в сектора пада с 46%, главно заради промени в правителствената политика.

„Забележителното в резултатите е това, че те са постигнати в момент, когато цените на изкопаемите горива са на историческо дъно. В същото време се наблюдават съществени недостатъци по отношение на държавните субсидии за възобновяемите източници на енергия“, обясни Кристин Линс, изпълнителен секретар на REN 21.

Към слънчевата енергия отново са насочени най-много средства – 150 млрд. долара - повече отколкото за всички останали технологии взети заедно, с изключение на водноелектрическите централи.

Само при вятърната и слънчевата енергия се наблюдава ръст в инвестициите през 2015 г. Вложените средства за вятърна енергия се увеличават с 4% до 109,6 мрд. долара, а инвестициите в слънчева енергия нарастват с 12 на сто.

Тази година тенденциите може да се променят и Европа да си върне лидерската позиция по инвестиции в зелена енергия за сметка на Китай, където вложените средства в сектора може да намалеят.

Глобалните инвестиции през първото тримесечие на годината падат с 13% до 52,7 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
http://***.economynews.bg/%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D1%82%D0%B5%D1%85-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B2%D0%BE%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-&-%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-news71117.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
Ами, нещо си забъркан, ако не е ЕС, какви кредити от кого ще вземеш ?????От такива като КТБ ли ??? Ами !!!!!! Ами няма как да не разчиташ да подаяния за бизнеса, ТОЙ имаше ли го до вчера ??? Бизнеса??? ужас.. Как да е бизнес, като то заплащането в него е смешно, то не е БИЗНЕС И МОЛЯ ВИ НЕ ПРАВЕТЕ ТАКЪВ БИЗНЕС, СМЕШНО Е ТИ ДА СЕ ГУШИИШ, А РАБОТНИЦИТЕ ТИ ДА ВЗЕМАТ ПО 300 ЕВРО ИЛИ ТАМ НЯКАКВИ ЖЪЛТИ СТОТИНКИ!!!! ТАКА, ЧЕ ТАКИВА БИЗНЕСМЕНИ НЕ СТЕ НИКАКВИ, НИТО РАБОТОДАТЕЛИ, НИТО НИКАКВИ !!!! Вие до оня ден бяхте в ТКЗС, АПК, или по заводи, там заплати също не са давали, за сметка на излишъка и какви ли не глупости, машините цял ден работят, работниците лежат на сянка и сега вземат тавана пенсия!!! А тия дето построиха заводи като ДЕВНЯ, си изплатиха само по един апартамент!!!! Та кога ще ВИ Е ПО ХУБАВО НА ВАС, НЕКАДЪРНИЦИ!!!! ЗНАЕ ТЕ ЛИ, ВЪОБЩЕ, КАКВО Е ИКОНОМИКА, КАПИТАЛОВ ПАЗАР, РАЗВИВАЩ СЕ/ РАЗВИТ пример ЕС/, каква е разликата между двете ??? Въобще Вие В КАКЪВ ЗАБЛУДЕН СВЯТ ЖИВЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 7 години
какво значи енергийно бедни, би ли ми превел този малoумен политически термин ? Още търся кой глyпак го измисли....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 6
deant
преди 7 години
Мене специялно европа не ми е дала нищо освен регулации. Като си гледам града и около него и инфраструктура няма. Аз лично съм се справял сам самичък. Вземал съм кредити, лизинги и съм ги връщал. Не разчитам на подаяния за бизнеса. Това, че в България това е масова практика за правене на бизнес, го виждам само като проблем. Наливането на пари не прави работеща икономика и държава. След 2 години магистралите на бойко като им излязат дупки, пак ще ги кърпим по стария начин, защото тая икономика не може да изкара пари само за поддръжката на всичкия този асвалт. Това е паешка работа, което правим тук. А ти си напълно луд ако мислиш, че ще лижа краката на ЕК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
DutyFree
преди 7 години
Да, но ти ПЛАЩА И НАЛИВА ПАРИ, НАЛИ, НЕКАДЪРНИК .... СКОРО ЩЕ ГИ СПРЕ ЩОТО ВИДЯ НА КАКВИ М.АЛОУМНИЦИ И КРАДЦИ СИ ДАВАТ ПАРИТЕ.. И ТОГАВА, ПАК ЩЕ ВИЕТЕ ПУТИН ДА ВИ СПАСИ ДА ВИ ДАДЕ КОН ЗА КОКОШКА И ДА КРАДЕТЕ... СМЯХ ... НЕКАДЪРНИЦИ.... УЖАС... ТО ТАКИВА М.АЛООУМНИЦИ ЛИ ИМАЛО В БЪЛГАРИЯ !!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 12
studioaa
преди 7 години
Завръщането на ядрената и топлоенергията е добра новина за всички енергийно бедни в Европа, особено за българите... Слънчевата/вятърната енергия са нерентабилни и нямат никакъв шанс за оцеляване на пазара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), субсидиите за изкопаеми горива в нейните държави-членки възлизат на около 160-200 милиарда долара годишно. Международният валутен фонд (МВФ) обаче изчислява и цената на последиците от вредното изменение на климата и на тази база оценява, че субсидиите за изкопаемите горива костват на човечеството 5300 милиарда долара всяка година - http://***.greentech.bg/archives/66491 Обяснил съм кои са основните стратегии - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 като не се забравя за системната криза ,че трябва нова ''система''.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
bgMan
преди 7 години
А на кого пък въобще му пука за подобна репутация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
deant
преди 7 години
европа губи репутация по всички направления напоследък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още