IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа и опасният президент

Старият континент трябва да се защити от президента на САЩ, който е патологичен лъжец и расист, пише Клаус Бринкбоймер

14:46 | 06.02.17 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на Съединените щати се превръща в опасност за света. Време е Германия и Европа да подготвят своята политическа и икономическа защита, пише редакторът Клаус Бринкбоймер за сп. "Шпигел".

В живота има времена, които наистина са от значение. Времена, когато се разкрива характерът на човека, когато важното се отделя от маловажното. Бързо се вземат решения, които ще определят бъдещия път, по който ще поеме човек. За някои това може да е трагично, а моментът идва твърде бързо в младостта им във време, когато те все още не са достатъчно зрели, за да предвидят всички възможни последици. Те с радост вземат решенията, които водят или до щастие или до нещастие. Но страните и правителствата рядко са така невинни, когато става дума за собствените им решения.

Такава е ситуацията, която наближава сега. Хората, които бързо ще трябва да решават, са вече пораснали. Сега те трябва да започнат да се подготвят, дори това да бъде болезнено.

Германия трябва да се противопостави на 45-ия президент на Съединените щати и неговото правителство. Това вече е достатъчно трудно по две причини: преди всичко, защото именно от американците получихме либералната си демокрация; и защото не е ясно как ще реагира на дипломатически натиск грубият и сприхав мъж от другата страна.

Фактът, че противопоставянето срещу американското правителство може да успее само ако бъде предприето заедно с азиатските и африканските партньори - и несъмнено с нашите партньори в Европа, с ЕС - въобще не прави положението по-лесно.

Засега Германия разглежда лидерската си роля - поне както канцлерът Ангела Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле разбират лидерството - непременно като противопоставена на интересите на други европейски страни. Независимо дали става дума за политиките на икономии на Шойбле или за миграционните политики на Меркел, всичко това се осъществяваше без особено съгласуване и със значителна сила.

Затова е някак иронично, че именно Германия - страната, която господства в Европа в политическо и икономическо отношение, сега ще трябва да запълни много от празнините, оставени от изтеглянето на Америка от стария световен ред, наречен "Пакс Американа" от бившия германски външен министър Йошка Фишер. В същото време Германия трябва да изгради съюз срещу Доналд Тръмп, защото в противен случай той няма да се създаде. Той обаче е напълно необходим.

Буквално изпитвам болка, когато пиша това изречение, но президентът на Съединените щати е патологичен лъжец, коментира Бринкбоймер. Президентът на САЩ е расист (когато пиша това, също ме боли). Той се опитва да извърши преврат от върха; иска да установи нелиберална демокрация или по-лошо, иска да подкопае властовия баланс. Той уволни изпълняваща длъжността министър на правосъдието, която имаше различно мнение от неговото, и я обвини в "предателство". Това е речникът, използван от император Нерон - разрушителя на Рим. Това е начинът, по който мислят тираните.

Сериозна заплаха

Доналд Тръмп и неговият подстрекател Стивън Банън дискриминират с указ определени хора, но не и граждани на страни, в които Тръмп прави бизнес. Президентът на Съединените щати и неговият най-важен съветник изпитват толкова крещящо презрение към науката и образованието, че е почти трудно да се опише. Но презрението им към политиките за климата и околната среда трябва да бъде ясно изложено на показ, защото подобно отношение в продължение на четири или осем години може да стане сериозна заплаха.

Едни от нещата, които се смятаха за истински напредък през 20 век, бяха многостранността и свободната търговия. Светът става толкова сложен, че нито една страна не може сама да реши основните проблеми - това признавахме ние. Организации като ООН, Световната търговска организация, Междуправителственият съвет за климатичните промени, НАТО и ЕС бяха създадени все поради тази причина. Нито една от тези организации не е съвършена, но те са това, което създадохме, и ние наистина имаме нужда от тях. Сега Банън иска да ги премахне, а Тръмп или изпълнява намеренията на Банън, или ги споделя.

Затова при управлението на Тръмп ще има смесване между неща, които са оправдани, и такива, които са достойните за презрение. Несправедливостта е основен въпрос на нашето време, както и страховете от цифровизацията и глобализацията - и с право, като се има предвид, че разделението на обществото и скоростта на съвременния живот са всъщност извънредно големи. Тръмп смесва тези тревоги на своите избиратели с национализъм и ксенофобия.

Ето как действат демагозите и как сполучват. Фактът, че Съединените щати - ядрена свръхсила, която от десетилетия господства в света в икономическо, военно и културно отношение, сега се представя като жертвата, напълно сериозно отправя призив "Америка на първо място" и се опитва да принуди останалия свят да прави унизителни отстъпки, е абсурден. Но тъкмо защото тази нелепост идва от най-могъщия човек на света, той се хваща в неговия капан.

Това не е заплаха, която някак ще бъде преодоляна от само себе си. Германският бизнес е противник на американската търговска политика, а германската демокрация е идеологически противник на Доналд Тръмп. Но дори тук, в самата Германия, десни екстремисти се опитват да му предложат помощта си. Крайно време е да защитим това, което е важно: демокрацията, свободата, Запада и неговите съюзи.

Това не означава изостряне на напрежението или че трябва да се откажем от договорите си с Америка и всички работещи групи между нашите правителства. А че Европа трябва да стане по-силна и да започне да планира своята политическа и икономическа защита. Срещу опасния президент на Америка.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

27
rate up comment 2 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Абсолютно не верни заключения от избрани моменти на политическите спектакли. В цялата статия се натрапва идеята, че "робите" просто трябва да приемат съдбата си, а всичко останало се решава от "всемогъщи" алчни престъпници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 7 години
Всички карти са проиграни, както се каза късно е чадо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 1
StraightForward
преди 7 години
Ха някой мрази ГЕРМАНИЯ много, А някои пък въобще мрази развитието, и няма как това са военни комплекси !!! Е ТИ МОЖЕ ЛИ ГЕРМАНИЯ ДА СЕ РАЗВИЕ ЗА 76 ГОДИНИ НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ПРЕД ЧЕРВЕНИТЕ ФАШИСТИ, А ТЕ ГОРКИТЕ ДА СИ ЖИВЕЯТ ВЪВ ВОЙНАТА ОЩЕ, МНОГО СЕРИОЗЕН КАТАРЗИС Е ТОВА,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
StraightForward
преди 7 години
Ами ОПАСНО Е НЕКАДЪРЕН, КАТО ВАС нали са знаете !!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
"Президентът на Съединените щати се превръща в опасност за света. Време е Германия и Европа да подготвят своята политическа и икономическа защита, пише редакторът Клаус Бринкбоймер за сп. "Шпигел".А когато доде време за Канцлеракта , ше бъде наистина голем акт ...пълна програма !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 3
многодобре
преди 7 години
...този се разкрива само след втория ред на коментара си....светът е малък а той е решил,че ще потули успешно само ,като си смени името.....има поговорки за неговия случай.Но да го оставим на мира. и той семейство храни,...може би!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 24 rate down comment 3
dr.5rov
преди 7 години
А че Европа трябва да стане по-силна и да започне да планира своята политическа и икономическа защита. Срещу опасния президент на Америка.--------Миличкият, личи си, че е уплашен. И как няма - от изток "опасен" президент, от запад вече друг "опасен" президент и взорът от нийде надежда не види. Затова дайте да се обединим, разбира се под германско водачество, както се намеква. Как ли пък не. Даа, разпада се сладкият живот на цяла една прослойка и слушаме техните вопли.Още много има да чуем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 20 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
леле майко, аз такава пропаганда и срещу руснака не съм видел, а тея псуват шефа на Империята !?! Мале аз ако съм на него ше ги разпарчатосам тея евроггейските пудели .... Такова нагло племе са демократите напрао ужаст ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 3
supertrader
преди 7 години
Нищо не могат да и направят те на Германия..мечтай си. В САЩ не се карат повече немски коли отколкото японски и мисля че японските преобладават. В Европа е пазара на немските коли основно и Германия произвежда два пъти повече коли от Япония, тя е най големия автомобилен производител в Света. В Европа вместо да си мечтаят Тръмп който е немец да накаже Германия, пък аз се съмнявам че той просто изпуска парата която се е насъбрала срещу Германия..по добре всички в Европа да се замислят и да съумеят да ограничат Германия. Ако тя държи да е в ЕС трябва да се съгласи да внася сериозен процент от парите от износа си към европейските държави и тези пари да се изтриват - заличават от ЕЦБ, например 35% от стойността на износа. Германия трябва да сподели своето икономическо развитие с другите и да го пренесе на цялата европейска територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Нищо не могат да и направят те на Германия..мечтай си. В САЩ не се карат повече немски коли отколкото японски и мисля че японските преобладават. В Европа е пазара на немските коли основно и Германия произвежда два пъти повече коли от Япония, тя е най големия автомобилен производител в Света. В Европа вместо да си мечтаят Тръмп който е немец да накаже Германия, пък аз се съмнявам че той просто изпуска парата която се е насъбрала срещу Германия..по добре всички в Европа да се замислят и да съумеят да ограничат Германия. Ако тя държи да е в ЕС трябва да се съгласи да внася сериозен процент от парите от износа си към европейските държави и тези пари да се изтриват - заличават от ЕЦБ, например 35% от стойността на износа. Германия трябва да сподели своето икономическо развитие с другите и да го пренесе на цялата европейска територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още