IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа инвестира 647 млн. евро в ключова енергийна инфраструктура

Очаква се финансираните по програма на "Свързана Европа" проекти да увеличат сигурността на Стария континент

21:14 | 29.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Европа инвестира 647 млн. евро в ключова енергийна инфраструктура

Държавите от Европейския съюз (ЕС) се договориха да отпуснат 647 млн. евро в подкрепа на ключови приоритетни инфраструктурни проекти. Основната част от средствата се предоставят за проекти в газовия сектор в региона на Балтийско море, както и в Източноцентрална и Югоизточна Европа, предава БТА.

Финансирането се осигурява по програма на "Свързана Европа". Очаква се финансираните проекти да увеличат енергийната сигурност на Европа и ще спомогнат за прекратяване на откъснатостта на някои държави от енергийните мрежи на ЕС. Те ще допринесат за завършването на европейския енергиен пазар и включването на възобновяеми енергийни източници към електроенергийната мрежа.

"Приветствам днешното решение, което ще ни помогне да изградим в кратки срокове инфраструктурата, от която се нуждаем за осигуряването на енергийната сигурност на Европа. Геополитическата криза подчерта необходимостта от по-добро свързване на енергийните мрежи. Това е от решаващо значение за свързан енергиен пазар, на който потребителите получават най-доброто качество за парите си", заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

С по-голямата част от средствата ще се финансират пряко или непряко проекти в газовия сектор. Освен нови газопроводи, по тези проекти ще се строят и терминали за втечнен газ (LNG) в региона на Балтийско море, Източноцентрална и Югоизточна Европа.

Ще бъдат съфинансирани и иновационни технологии в електроенергийния сектор. Те включват проучване на възможността за създаването на подводен кабел с дължина 700 км за постоянен ток с високо напрежение между Норвегия и Великобритания, както и на проект за интелигентни мрежи по границата на Ирландия и Великобритания (Северна Ирландия). 

От отпуснатите 34 безвъзмездни финансирания 16 са в сектора на природния газ и 18 в електроенергийния сектор. От тях пък 28 са за проучвания като оценки на въздействието върху околната среда (91,4 млн. евро), а 6 безвъзмездни финансирания се предоставят за строителни работи (555,9 млн. евро). 

Някои от подпомаганите проекти бяха определени в Европейската стратегия за енергийна сигурност от 28 май 2014 г. като ключови проекти, свързани със сигурността на доставките. Механизмът за свързване на Европа предвижда финансиране на проекти, които предоставят обозрими ползи отвъд националните граници, не са икономически жизнеспособни или не са достъпни за потребителите в някои държави от ЕС.

Безвъзмездните средства в рамките на механизма за свързване на Европа могат да финансират до 50 на сто от допустимите разходи за дейности. Въпреки това, при изключителни обстоятелства, когато дадено действие ясно допринася за сигурността на доставките, засилва солидарността между държавите от ЕС или позволява използването на много новаторски решения, механизмът може да покрие до 75 на сто от разходите за строителство. 

Предложението на Европейската комисия бе подкрепено от Комитета за координация на механизма за свързване на Европа, който се състои от представители на държавите от ЕС. По-късно тази година ЕК ще приеме официално списъка на предложенията, които ще получат финансово подпомагане в рамките на механизма за свързване на Европа по отношение на енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
stasi666
преди 9 години
А България ще кандидатства ли или пак ще бавим,протакаме и саботираме връзките със съседни държави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още