IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа между две кризи

Бежанската вълна, която заля Европа през последната година, предизвика нова криза на Стария континент - на европейски ценности

09:10 | 24.12.15 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

2015 г. скоро ще бъде история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2015 г."

За Европа 2015 г. премина под знака на кризите. Първата не беше толкова изненадваща. Проблемите с наплива от прииждащи от Сирия бежанци започнаха още преди години и беше само въпрос на време те да достигнат главозамайващи размери. Но ако засилването на бежанската вълна бе предвидимо, то другата криза, която удари Стария континент - на общите европейски ценности и идентичността, се оказа по-скоро изненадваща.

Още в средата на годината Върховният комисариат по бежанците на ООН съобщи, че през 2014 г. почти 60 млн. души са били насилствено изселени в цял свят вследствие на конфликти, независимо дали изселването е вътре в собствените им страни, или в други държави като бежанци. Това е най-големият брой, регистриран някога, но е много вероятно 2015 г. да се окаже дори по-тежка в това отношение. Над 4 млн. сирийци са избягали от гражданската война в страната си, като се очаква общо 1 млн. души да пристигнат само в Германия до края на годината.

Тълпите от хора, бягащи от войната в Сирия, преследванията на ИДИЛ и конфликтите в други страни от Близкия изток и Северна Африка, заляха Европа. Търсещите убежище, най-вече сирийци, избират два маршрута, за да достигнат до северните страни от стария континент: единият е през Гърция, а после през балканските страни и държавите от Източна Европа, а другият – от бреговете на Северна Африка през Италия.

Мнозина изгубиха живота си в опита си да прекосят незаконно Средиземно море, като само до началото на април 1700 души загинаха в морето (към началото на септември стана ясно, че 380 хил. мигранти са достигнали Европа през Средиземно море). Оказа се обаче, че към онзи момент бежанската криза е далеч от достигането на своя пик от гледна точка на последствията, които ще има за Европа.

Проблемът за основните входни точки на бежанците – Гърция и Италия, се оказа най-сериозна, тъй като хиляди от пристигналите не продължават към останалата част от Европа и остават в двете страни. Затова Европейската комисия излезе с предложение, което предвиждаше да се приемат квоти за страните членки, за да има по-справедливо разпределяне на бежанците, а в случай на криза - да се прехвърлят кандидати за убежище между страните в ЕС.

Идеята за квоти обаче бързо срещна отпор от редица членки на съюза. Преговорите по проекта изпаднаха в застой, но през лятото комисията реши поне да отпусне 2,4 млрд. евро за периода 2014-2020 г. на държавите членки на ЕС за граничен контрол и приемането на бежанци. Германия и Франция се опитаха съвместно да окажат натиск върху ЕС за по-адекватни и бързи действия заради влошаващата се бежанска криза.

Германският канцлер Ангела Меркел дори заяви, че кризата с бежанците в Европа не приляга на европейските ценности въпреки прогнозите. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също отправи сериозни критики към повечето страни от ЕС и заяви простичко: „Това не е Европа, в която искам да живея“. И двете изявления се оказаха едни от първите признаци за зараждането на бъдещата втора криза на Европа.

С непрекъснатия и постоянно засилващ се наплив от търсещи убежище редица държави от шенгенското пространство, и не само, започнаха да въвеждат контрол по границите и да издигат стени, за да спрат прииждащите мигранти, като сред тях Сърбия, Унгария, Словения, малко по-късно Хърватия и Македония. Преговорите и обсъжданията между страните от ЕС по отношение на квотите продължаваха и най-накрая в началото на септември бе приет план за разпределянето на 160 хил. бежанци, основно от Гърция, Италия и Унгария. Съгласно схемата България трябва да приеме 1600 бежанци, но броят им се понижи до 1302, след  като малко по-късно механизмът беше преработен.

Поглеждайки три месеца напред, съществува надеждата, че бежанската вълна ще е до известна степен овладяна, процедурите по разглеждане на документите на мигрантите ще са ускорени, разпределянето на бежанците по съгласуваните квоти ще работи ефективно, а действията на страните членки на ЕС ще са по-съгласувани и насочени към една цел. Реалността е по-различна. Дори да разгледаме само квотите – към началото на декември от планираните 160 хил. мигранти са разпределени едва 160 души, т.е. 0,1% от тях, което не е признак за успех в усилията на Европа.

Последна актуализация: 09:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Водещата заплаха за Европа е от влияние на налична сгрешена европейска парична система. Същината на лошотията е развитие на потенциал за кризи дългов рак и (при достатъчно време) тяхно ескалиране с болезнени щети.Бележка: Кризата дългов рак е с установима щета проблемен дълг.Другото са съпътстащи последици.За стопанско спасение е потребна подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Според мен след 2016 ЕС никога няма да бъде същия по обясними причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
САЩ прекалиха с доктрината си за контролираният хаос а самата доктрина е с цел да се прикрият измамите в самата САЩ и основателят на Института за изследвания на тенденции(САЩ), Джералд Селенте добре го обобщава - http://zahariada.blog.bg/***/2012/03/15/selente-koshmarna-shema-za-prikrivane-kolapsa-na-amerika.920984Когато около 21-23% от БВП на САЩ идва от военно-промишленият отрасъл трябва да правят войни за да не им падне БВП-то ,и това се съчетава с петрола защото внасят 50% от консумацията си ,и 70-те Джими Картър(президент на САЩ) поръчва и 1980год. има официален държ.доклад за запасите и политиките на САЩ водят до убийства на милиони след 20 секунда тук - https://***.youtube.com/watch?v=incycb3wUL8Въпроса е защо 1996год. убиха ел.колата - http://***.emic-bg.org/news/item/663,и съм събрал фактите за престъпленията на САЩ срещу човечеството - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1610853515859543
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Бежанската криза в Европа със сигурност е най-малката причина за кризата, в която изпадна Старият континент тоест ЕС и основно САЩ са причината за тази бежанска криза защото те свалиха Кадафи за това ,че даде на концесия нефт на Китай и заради безлихвеното кредитиране и т.н. А в Сирия пак заради петрола и във филма - http://***.dokumentalni.com/?p=2695 след 8-та минута се казва за залежи от 37млрд.тона нефт което е грубо около 250млрд.барела и това е истинската причина чужди тайни служби да пуснат химическо оръжие и да обвинят ,че държ.власти са го пуснали защото чужди компании искат да вземат на концесия тези 250млрд.барела нефт и затова предизвикват гражданска война и за Украйна е друго - взеха и газопроводите и дупчат за шистов газ,и с това не се изчерпват престъпленията срещу човечеството на САЩ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Проф.д-р Иван Ангелов в "Сблъсъкът на икономическите идеологии" на BOOM & BUST (2 и 3 част) - https://***.youtube.com/watch?v=fw9lh1idQKc добре обяснява за държ.намеса доказано научно - http://solidbul.eu/?p=3421 за да се намалят ''бизнес кризите'' на капитализма но аз си мисля въобще да ги няма тези ''кризи'' чрез 0% лихва - http://bgeconomist.bg/2013-04-28-20-17-49/173-lihvata-rak-na-obshtestvoto.htmlили просто държ.банки и Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm,и в филмчето след 3-тата минута се предлага това - https://***.youtube.com/watch?v=jfu22Ixw8tY&feature=relmfu "Банковата система - същност и развитие" BOOM & BUST(отмяна на ''Глас-Стигъл'')- https://***.youtube.com/watch?v=QKMD8US5wbYно нещата са много по-сложни защото кризата е системна и съм обяснил на стената на проф.д-р Боян Дуранкев - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още