Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европа може да бъде ударена с милиарди евро заради спора за „Северен поток 2“

Според лобист опитът на сегашната ЕК да спре завършването на газопровода може да засегне данъкоплатците, които ще трябва да плащат обезщетения и глоби

Европа може да бъде ударена с милиарди евро заради спора за „Северен поток 2“

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) и компанията оператор на проекта „Северен поток 2“ се насочват към правен арбитраж заради техния спор, което може да доведе до сериозни глоби за сметка на европейските данъкоплатци и несигурност за дружеството, ръководено от „Газпром“, съобщава Euractiv.

Предоставеният от ЕК краен срок за оператора, до който компанията трябваше да реши диспута, изтече на 12 юли.

Следващата стъпка е правен арбитраж, свързан с Договора за Енергийната харта, който носи множество рискове и за двете страни.

Спорният газопровод на стойност 11 млрд. долара ще свърза Русия и германия през Балтийско море и ще удвои количествата газ, които Москва изпраща към най-голямата европейска икономика.

Инвеститори в проекта са западноевропейските компании Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall.

Още по темата
Германия подкрепя горещо този проект, докато други страни - като Полша и тези от Прибалтика, яростно се противопоставят на неговото завършване.

Напрежението нарасна особено, след като Русия нахлу в Крим, което предизвика недоволството на цяла Европа. Русия, освен това, използва природния газ и своята монополна роля в региона като политическо оръжие в спора с Украйна за транзита, повишавайки опасенията относно зависимостта на редица страни в Европа от руската енергия.

Проблемът достигна геополитически размери, след като американският президент Доналд Тръмп атакува Германия заради „Северен поток 2“, като заяви, че тя трябва да се откъсне от своята зависимост от Русия.

ЕК беше подложена на натиск от страна на Полша и балтийските държави да приеме закони за „Северен поток 2“ и внесе изменение в Директивата за природния газ на ЕС през ноември 2017 г. 

Въпреки че измененията, свързани с достъпа на трети страни до инфраструктурата, регулирането на тарифите, отделянето на собствеността и прозрачността, не са официално насочени срещу конкретен проект, те очевидно бяха предназначени да спрат „Северен поток 2“.

ЕК създаде "дискриминационно законодателство", което засяга не само интересите на "Северен поток 2" и нейния акционер "Газпром", но и проектите на петте западноевропейски финансови инвеститори, коментира Себастиан Сас, главният лобист на "Северния поток 2" към институциите на ЕС.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

11
 
6
 
3
преди 1 година
И лобиста Сас и акционера Импестор, защитават интересите на ГъзПром. Каква изненада?
Хахаха
9
 
10
 
2
ivailojelyazkov до: Императорът
преди 1 година
карикатуро! не се изказвай НЕПОДГОТВЕН!!!! аре плодете се с оня евнух авва и чиба от инвестора.бг
14
 
30
 
1
преди 1 година
А така - накрая Газпром ще осъди ЕС - и разбира се тия пари ще ги платят нормалните европейци - не и отговорните лица. Политик кога е носил отговорност за безобразията си?

Впрочем вероятно ако на юнкер му бъде търсена лична отговорност, тоя ще пледира невменяемост поради тежката форма на алкохолизъм, който скоро ще отнеме и без това излишния му живот. Ама няма да мине пред никой читав съд, защото това е самопричинено състояние. Никой не му е наливал спиртът в мръcната морда.

А ако полско-литовските дегенерати не искат да ползват газчица от Газпром, то никой и не ги принуждава. Ще ползват руска газчица, докарана им от американско танкерче. Впрочем когато 25-а от ЕС им заповядат да спрат пушлявите ТЕЦ-ове - ще ги видим какво ще правят.

Апропо - Газпром няма нужда от съд - той може да си събере глобата през цената на синичкото горивце.

Още от Европа
Експерт: България няма ясна дипломация за опазване на околната среда