IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа може да намали емисиите парникови газове наполовина до 2030 г.

Сценарият в доклад на консултантите от Ecofys, изготвен за WWF, предвижда залез на атомната енергетика до средата на века

14:30 | 13.02.13 г.
Европа може да намали емисиите парникови газове наполовина до 2030 г.

До 2030 г. Европа може да произвежда до 40% от необходимата ѝ енергия от възобновяеми източници, използвайки с 38% по-малко енергия спрямо 2005 г. и намалявайки емисиите парникови газове с 50% спрямо 1990 г., става ясно от нов доклад на Световния фонд за дивата природа (World Wildlife Fund -  WWF), цитиран от изданието EurActiv.

“Достигането на тези нива ще изведе Европейския съюз на пътя за изграждане на система за 100%  произведена енергия от възобновяеми източници най-късно до 2050 г.“, се посочва от доклада "Re-energising Europe", подготвен за фонда от консултантската компания Ecofys.

Скоро Европейската комисия ще даде началото на ориентировъчен дебат за климатичните цели до 2030 г., преди през пролетта да започнат публичните консултации по въпроса, а политическите насоки трябва да бъдат избистрени и публикувани пред края на годината.

Но Джейсън Андерсън, ръководител на отдела за климата и енергийната политика в WWF, заяви, че подобни мерки едва ли биха се оказали успешни при липсата на правна рамка.

„Много често определените цели и доброволните споразумения се провалят, след като бъдат заменени със задължителни“, подчерта Андерсън. „Целта за енергийните икономики е необвързваща и, разбира се, ще бъде пропусната“, смята той. Според него най-добре е да се започне с арсенала от политически мерки, с които ЕС разполага.

Приложена в глобален мащаб, една политика за „устойчива енергия за всички“ би могла да доведе до огромни икономии на средства до средата на века, твърди Андерсън. „Достигането на пълен достъп да енергия по целия свят при използването само на възобновяеми източници до 2050 г. би спестило 4 трилиона долара чрез понижаване на разходите за изкопаеми горива и атомна енергия“, изтъкна той.

Икономисти и учени обаче се питат дали пълният достъп до енергия би могъл да бъде осигурен когато и да било при положение, че в момента 1,3 млрд. души са лишени от достъп изобщо, при това без да нараснат емисиите от въглероден двуокис.

Моделът, използван в новия доклад, се базира на световно проучване от 2011 г., което разкрива, че ограниченото ползване на енергия е първа решаваща стъпка в посока на абсолютното свиване на емисиите въглероден двуокис, като трябва да бъде последвано от пропорционално увеличаване на технологиите за производство на енергия от възобновяеми източници.

В документа данните за икономиите на енергия са разбити по сектори, като индустрията до 2030 г. ще потребява с 31% по-малко енергия, строителството – с 26%, а транспортът – с 11%.

Методите, използвани за намалението, ще се различават за отделните сектори. Транспортните емисии ще бъдат понижени чрез мерки за икономии на гориво, подобрено управление на въздушния трафик, повишено електрифициране и използването на хибридни моторни превозни средства.

В индустрията свиването от 60-70% спрямо нивата от 2000 г. ще бъде постигнато чрез нараснала повторна преработка, по-строги и усъвършенствани насоки за „най-добра достъпна технология“ и амбициозни подобрения на заводските мощности.

За разлика от тях при сградите се предлага годишно обновяване от 2,5% заедно с увеличаване на ефективното потребление за отопление, подобряване на работата на изолационните и вентилационните системи, системите за добив на енергия от слънцето и местни решения за използване на възобновяема енергия, където това е възможно.

Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още