Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европа на пет скорости

Съвършено нормално е да наблюдаваме спад в дела на индустрията, коментира Адриан Николов от Института за пазарна икономика

Европа на пет скорости

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Как се променят през последните години икономическите устои на западната икономика? „В развития свят все повече и повече сме свидетели на завой към икономика, базирана на услугите, и съответно прехвърляне на индустриалното производство към държави от Третия свят, коментира икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов в ефира на Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му съвършено нормално е да наблюдаваме спад в дела на индустрията. Много е вероятно инвестиции в тази сфера да представляват по-скоро загубени или непохарчени по най-добрия начин пари, тъй като индустриалното производство в развития свят е много по-скъпо. Освен ако не говорим за много механизирано и роботизирано производство, но това пък от своя страна няма да внесе елемента на човешка намеса, като няма да има социален ефект“, каза Николов.

„Разделението на Изток и на Запад (в европейски мащаб – бел.ред.) е прекалено на едро. Доколкото се говори за Европа на две скорости, аз по-скоро бих говорил за Европа на 4 или на 5 скорости. Има много ясно обособени зони – от една страна Източна и Западна Европа, но също така Северна и Южна, които следват собствени тенденции. Докато в повечето западни държави, с изключение на Ирландия и Люксембург, има много бавен, но стабилен растеж, то в Източна Европа наблюдаваме много по-“избухващи“ икономики“, отчете икономистът.

„Южна Европа е в изключителна стагнация. В страни като Италия и Гърция наблюдаваме изключително изравняване на спадове и пикове в икономическото развитие, благодарение на което за 15-20 години има растеж от едва 15-20%“, добави той.

Целия разговор с Адриан Николов може да видите във видеото: 

гледано: 1863   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Веселина Василева

Последни новини

Коментари (5)

4
 
6
 
5
преди 8 месеца
Бе я по-добре, ако може, Европа на 28 скорости и кой от къде е.... щото, докато стадото лемури у Брюксел се учи да сменя скоростите, колата ойде у ряката...
Айде, молим, докато още може... хихи...
4
 
3
 
4
majnata до: Pyramid
преди 8 месеца
Щот българската политическа "класа" винаги хваща най дългия от трите , та и сега от пет скорости задната , с тая еврозона дето напинят да влизаме сме напрао у киреча !
1
 
2
 
3
Pyramid до: majnata
преди 8 месеца
- Не знам, брат. Трудно се концентрирам, не съм се наспал. Цяла нощ едно дърпане на лоста, един вятър около него та, всяка може да е. Поне колкото са желаещите да "управляват". Ръчкайки лоста, шляпайки педалите...
4
 
6
 
2
majnata до: Pyramid
преди 8 месеца
На България задната ли се паднА ?
1
 
1
 
1
преди 8 месеца
Колко точно са скоростите не знам но, все някой гледа да те хване за лоста...
- Да превключва, съответно. Няма ли автоматици за тия ?

Още от Европа
ЕС планира да отслаби надеждите на страните от Източното партньорство за членство