IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа не успя да забрани месото от клонирани животни

След три години разгорещени преговори остават валидни сегашните правила, които не предвиждат никакви специфични ограничения в търговията с месо от клонинги

17:43 | 29.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европа не успя да забрани месото от клонирани животни

Сегашното законодателство в ЕС, което разрешава търговията с месо от клонирани животни, ще остане в сила, тъй като правителствата и eвропарламентът не успяха да постигнат днес споразумение как то да бъде отменено, съобщи БТА.

След три години разгорещени преговори по предложение за европейски закон по тази много чувствителна тема, разискванията бяха прекратени, без да бъде постигнато споразумение между държавите от ЕС и европарламента, обяви унгарското председателство на ЕС в комюнике.

Това означава, че сегашните правила, които от 1997 г. са в сила и не предвиждат никакви специфични ограничения в търговията на месо от клонирани животни в Европа, остават непроменени.

Предложението това месо да бъде забранено остава без последици. Европейската комисия, която има законодателна инициатива в ЕС, разбира се, може да предложи нов текст, но това би могло да отнеме години, за да може да се очертае нов проект, предупреди унгарското председателство.

Във всички случаи от клонираните животни като биковете и прасетата по правило не се правят стекове или шунки, които да бъдат пуснати по магазините, тъй като те струват прекалено скъпо. Спорът бе за ограничаване на търговията с месо на тяхното потомство.

Евродепутатите първо поискаха да бъде забранена търговията до пето поколение на клонирано животно, но правителствата възразиха, твърдейки, че това решение не може да се приложи практически, а освен това би могло да се оспори лесно в Световната търговска организация от партньорите на ЕС.

По-късно еврокомисарят по здравеопазването Джон Дали заяви, че лично той не се притеснява да се храни с продукти, произведени от клонирани животни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още