Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европа се готви да възобнови пътуванията през юли заедно с останалия свят

ЕК препоръча европейските правителства да съставят общ списък на онези държави извън блока, чиито граждани ще бъдат допускани в рамките на ЕС

Европа се готви да възобнови пътуванията през юли заедно с останалия свят

Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Регулаторните органи на Европейския съюз (ЕС) предложиха да се облекчи забраната, наложена от пандемията от коронавирус, относно голяма част от пътуванията до блока от 1 юли, като детайлите около разхлабването на мерките ще бъдат разработени по-късно този месец, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

Ограничаването за несъществените пътувания до ЕС трябва изтече на 15 юни, след като бе въведено в средата на март за 30 дни и бе удължено на два пъти, тъй като Европа засили борбата срещу коронавируса. 

Европейската комисия (ЕК) препоръча по-рано днес удължаване на периода на затворени външни граници с още две седмици. През това време европейските правителства трябва да съставят общ списък на онези държави извън блока, чиито граждани ще бъдат допускани в рамките на ЕС.

„Въпреки че всички ще трябва да останем внимателни, дойде моментът да се направят конкретни подготовки за премахване на ограниченията за страни, чиято здравна обстановка е подобна на тази в ЕС“, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Европа се опитва да балансира необходимостта от съживяването на вътрешните икономики, тъй като летният туристически сезон започва, докато се вземат предпазни мерки срещу втора вълна от зарази. Комисията призова вътрешните граници на ЕС да бъдат отворени отново преди външните.

„Тъй като туристите, влизащи в ЕС, могат свободно да се придвижват от една държава в друга, е от изключително значение страните членки да координират решенията си за премахване на ограниченията за пътуването“, заяви изпълнителният орган на ЕС в четвъртък.

Комисията съобщи, че списъкът трябва да се основава на "обективни критерии" и "ограниченията трябва да бъдат премахнати първо за страни, чиято епидемиологична обстановка е подобна на средната за ЕС и където има достатъчно възможности за справяне с вируса".

Въз основа на това Комисията заяви, че достъпът за посетители от страните от Западните Балкани като Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия трябва да бъде разрешен от 1 юли.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Спорът между Джонсън и ЕС прерасна в закана за край на договора за Brexit