IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се готви за нова крачка напред към интегрирането на водорода в своя микс

Германия вече прие количествени цели относно чистия газ, като подобни мерки обмислят още Нидерландия и Франция

21:40 | 17.06.20 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) ще представи своя обещаващ план за стимулиране на технологията за производство на енергия от водород в началото на следващия месец. Все пак съществуват опасения дали наличната инфраструктура може да отговори на търсенето.

В понеделник (15 юни), когато министрите на енергетиката на страните членки на Европейския съюз (ЕС) се срещнаха, за да обменят мнения за това как коронавирусната криза се отразява на енергетиката в отделните страни, беше засегната и темата за водорода, пише Euractiv. 

В момента водородът е най-модерната дума в речника на енергетиката, след като ЕК обеща да задели значителни средства от своя фонд за възстановяване в размер на 750 млрд. евро в подкрепа на чистия водород.

Горивото е привлекателно, защото не генерира въглеродни емисии при изгаряне, което го прави удобен за защитниците на плана за декарбонизиране на производствените сектори като химическата и стоманодобивната промишленост. Този газ може да се генерира и с помощта на излишната възобновяема енергия (вятърна и слънчева) и може да се транспортира, като се използват модернизираните версии на съществуващата газопреносна европейска инфраструктура.

По време на видеоконференция в понеделник министрите на енергетиката на Германия, Австрия, Франция, Холандия, Белгия и Люксембург представиха съвместно изявление, призовавайки Комисията да подкрепи финансирането на зелената енергия с цели и срокове за увеличаване на производството и използването на водород.

ЕК трябва да "анализира подходите за увеличаване на вътрешното производство, за да се даде възможност за бързо увеличаване на мащаба", заявиха министрите.

Заместник-председателят на ЕК и  Франс Тимерманс, който отговаря за изпълнението на Зелената сделка на ЕС, отдавна подкрепя водорода.

Проект на предстоящия план за водорода на ЕК, видян от Euractiv миналата седмица, очертава идеята еврото да се превърне в основна валута при международните сделки за водород, подобно на американския долар, с който се извършва търговията на петролните пазари.

Но съществуват и опасения, че амбициозните водородни цели може би изпреварват събитията. Разгръщането на водородния сектор ще се нуждае от инфраструктурни промени. В момента страните работят по изграждането на такава, която би могла да осигури достатъчно добро снабдяване.

В момента ЕС консумира около 8 милиона тона водород всяка година, но по-голямата част от него се произвежда от изкопаеми газове, а не от възобновяема енергия.

Последна актуализация: 13:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Инвесторът, ЗАЩО са ми изтрити постовете ????? Жулиен, банката си е супер и оперира там, дето е реалната икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Бих ти препоръчал да си преразгледаш позицията на хсбц
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
злато , пиле , с какви силови батерии си правил сметката ...---може би с неуко-опоркови :)) тия дето са най скъпи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
прав си, но пак нямаше да помогне... те знаят само за съществуването на RD 180, а той е на керосин.... може би трябваше с Хинденбург, щото поме снимки от него са виждали. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
трябваше да си по-конкретен ... например какво гориво са ползвали космисмическите совалки за основните двигатели ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
злато , пиле , с какви силови батерии си правил сметката ...литиеви ли - дето най се дудне за тех ...натриеви ли - дето араби и японци ги ползват ...оловно-кисели ли - дето са разпространени ...въздушно-цинкови ли - дето уж имат най-висока плътност ...проточни ли - дето в нова зеландия захранват GSM мрежата ...маховици ли - дето в аляска ги ползват за стабилизиране ...втечнен въздух ли - дето в ингилизко съхраняват вятърна енергия ...със солена вода ли - дето са зверски евтини ...водно-помпени ли ...какви точно батерии и цени си ползвал за теоретичната бакалска сметка дето си я правил ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
това са водородни проекти за производство на зелен водород ...https://***.powermag.com/the-big-picture-hydrogen-power/това са водородни турбини ... https://***.powermag.com/high-volume-hydrogen-gas-turbines-take-shape/хората си ги строят и експлоатират от 30-40 години и си работят , не знаят какви се въртят из форума на инвестора , че тез неща не са възможни и кпд-то било ниско ... :)))това са на general electric ...https://***.ge.com/power/gas/fuel-capability/hydrogen-fueled-gas-turbinesтова са на mitsubishi hitachi ...https://***.utilities-me.com/news/15468-mhps-pioneers-first-hydrogen-capable-j-series-gas-turbinesтова са на siemens ...https://press.siemens.com/global/en/pressrelease/hyflexpower-worlds-first-integrated-power-x-power-hydrogen-gas-turbine-demonstrator
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
Имайте предвид, че водорода не може да се използва сам като гориво. ---ама не си сигурен, нали? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
мдам скивай ги тия "Путин що не се смеел" и оня другия папагал "без ядрени патоци без газове" кат напраят водорода "основен" тагай па ше си говориме, а тва как гърми беден им е фантазьора ... то и коли има на водород ама при сблъсък те праща у орбита без Дракона на НАСА опс на Мъска, за тва ги нема серийно уж щеше, уж тва онова ама на баба им плетените гащеризони, те с газови уредби не пускат в белите държави, ко остаа с некви водородни бомби да се разхождат по улицата .... или Водородна централа наместо Въглищарка или Атомна и ако думне ше издуха континента иначе поне ше е екологично ко ? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
Hahoto
преди 3 години
Имайте предвид, че водорода не може да се използва сам като гориво. Той се смесва с други газове или обогатява метана. КПД му е твърде ниско за промишлеността. Това предполага дълготрайни договори за газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още