Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европа все още е в плен на аналоговото мислене

Европейският съюз престъпно подценява предизвикателствата на дигиталната ера

Европа все още е в плен на аналоговото мислене

Снимка: Bloomberg

Доминиращото настроение в съвременна Европа е безпокойството. То се определя от нуждата за защита, а определящата характеристика на колективното му мислене е самодоволството, пише Волфганг Мюнхау за Financial Times.

В доклад на Европейската комисия (ЕК) за изкуствения интелект (AI) тези трите се обединяват по почти комичен начин: страхът от високотехнологично цифрово бъдеще; необходимостта да се защитим от него; и самодоволството, присъщо на убеждението, че решението е в регулацията. Страхът и самодоволството също проникват във външната политика на ЕС и стратегията му за сигурност, която изглежда критично зависи от това Доналд Тръмп да не бъде преизбран за президент на САЩ.

Още по темата
Не бях изненадан да открия, че докладът на ЕС за AI е съсредоточен най-вече върху регулирането, посочва Мюнхау. Това, което намерих за шокиращо обаче е как Комисията омаловажава степента, в която САЩ и Китай доминират на пазара, заключава той. ЕС използва данни от 2016 г., но пропастта се е увеличила драстично оттогава. Индекс на Станфордския университет показва, че САЩ и Китай отговарят за почти всички глобални инвестиции в AI. Единствените други две страни със значими инвестиции в технологичния сектор са Великобритания и Израел.

Гунтрам Волф, директор на аналитичния център Bruegel в Брюксел, отбелязва, че САЩ и Китай заедно отговарят за 85 на сто от кандидатстванията за AI патенти. ЕС просто не е играч в тази област. Всяка интелигентна стратегия ще трябва да тръгне от осъзнаването на този факт, а не дърдорене за „екосистеми, основани на доверие“.

Единствената европейска държава със значимо присъствие в AI е Великобритания. Обединеното кралство харчи повече от САЩ на човек от населението за изследвания в областта на математиката.

Отсъствието на ЕС от AI е избор, а не необходимост. ЕС можеше да си създаде собствена ниша. Франция и Германия все още имат едни от най-добрите математици и инженери в света, но политиката се намеси. ЕС избра да даде приоритет на защитата на данните пред инвестициите в AI. Докладът на ЕК също изключва защитата от своята компетентност, едно от най-важните приложения.

ЕС не е участник във военен AI. Китай изработи дългосрочна AI стратегия през 2017 г., следвана отблизо от Русия и САЩ. САЩ вече използваха AI технологията в Ирак и Сирия. По този начин пренасянето на технологията от отбраната към гражданския сектор ще облагодетелства компаниите в САЩ и Китай, но не и в ЕС.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
3
 
9
преди 2 години
Разбира се, при Държавата е въпрос на правила, контрол и желание.Поредния 'лош' случай, прочетен сутринта:https://***.flagman.bg/article/211377Две институции(РЗИ-Сливен и РИОСВ-Стара Загора) 'си го мерят' и спъват проекта на инвеститора. Предполагам, не заради липса на т.н. цифровизация. За жалост има и такива моменти...
1
 
6
 
8
doba до: Shadow1
преди 2 години
Държавата - може, въпреки че и там има просветления в последно време.Дори опашките в КАТ понамаляха. НАП, НАП правели услуги по Мрежата! В Бюрото по Труда също!!! Революция направо.Виж, тези на ТИР-овете на Капитан Андреево кога ще изчезнат, не знам!!!Колкото до частните компании - отиди в няколко офиса и 'ум ще ти зайде' - направо попадаш не в XXI, а в XXII век!
1
 
4
 
7
Shadow1 до: doba
преди 2 години
Няма профилна снимка
Съгласен съм, но изглежда по-добре просто когато си изложиш собственото мнение, а не само да се критикува чуждото, затова го казах. Специално в България държавата е в плен на аналогово или на хартиеното, а това се отразява на всички.
0
 
7
 
6
doba до: Shadow1
преди 2 години
Не вярно, а реално, Shadow1,При частния бизнес няма 'плен в аналоговото мислене'!Всички ползват всички възможности, повярвай ми.Не само в ЕС, и в БГ е така, отворена пазарна икономика.Всеки, който изостане дори и малко 'пада зад борда'.
3
 
3
 
5
Hahoto до: doba
преди 2 години
Пешо е цар на недоразуменията, кво се чудиш!

Още от Европа
След по-слабите доставки на руски газ германският Uniper се отказа от прогнозата