IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа възлага своите надежди на Финландия в битката за пазара на батерии

Скандинавската страна разполага със значителни залежи на никел, мед, кобалт, литий и графит, както и с активна миннодобивна дейност и металургична промишленост

23:00 | 26.06.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Амбициите на Европа да спечели значителен дял от глобалния пазар на батерии най-добре се илюстрират от Финландия, която разполага с всички необходими суровини за производството на „електрическите сърца“ на електромобилите и подходящите условия, необходими за устойчивото развитие на тази индустрия.

Поради нарастващото търсене на електрическа мобилност и възможностите за съхранение на възобновяема енергия, потенциалът на европейския пазар на батерии може да достигне 250 млрд. евро годишно до 2025 г., според някои оценки. Прогнозите за продажбите на електрически превозни средства са те да продължат да нарастват с все по-бърз темп в световен мащаб на фона на повишеното търсене, пише Euractiv. 

Това подтиква Европейския съюз (ЕС) да обособи специална индустриална политика – известен като Алианс за съхранение на енергия - и да измени съществуващото законодателство, за да улесни навлизането на компаниите на пазара, както и да стимулира увеличаването на производството.

Разхлабените мерки за държавна помощ за т.нар. проекти от общ европейски интерес (IPCEI), отключват милиарди евро за трансгранични проекти, насочени към изграждане на производствени центрове, съоръжения за рециклиране на използвани батерии и др.

Но един от най-предизвикателните фактори, с които се сблъсква европейският индустриален тласък, е откъде да се доставят критичните за индустрията суровини като кобалт, литий и никел.

Страните извън ЕС, които разполагат с големи находища, често не се придържат към абсолютното спазване на правата на човека и стандартите за устойчивост, което подкопава целта на Европа да произвежда „най-зелените батерии на пазара“.

Според доклад на Amnesty International от 2016 г. при 20% от производството на изнасяния кобалт на Демократична република Конго (ДРК) се използва детски труд. Често е трудно да се определи произхода на материалите първоначално поради намесата на посредници при доставките.

В момента Европейската комисия (ЕК) работи за определяне на строги критерии за батериите, с което да се обособят насоки за производителите.

Пионерът в Европа

Тук е мястото, където Финландия влиза в уравнението със своите залежи на нужните ресурси като никел, мед, кобалт, литий и графит, активна миннодобивна дейност и металургична промишленост.

"Страната Разполага с десет активни мини и проучвателни проекти на различни етапи на развитие, три от които произвеждат никелови, медни и кобалтови концентрати, които са предимно рафинирани на местно ниво за снабдяване на пазара на ЕС", се казва в доклад на Европейската федерация на геолозите.

Последна актуализация: 20:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
...може лесно да отвори сайт за минна индустрия и да си открие инфото дето ще ни затрупаш с него ... :)))---Можеш ТИ, ама той чете от старите дебели *** книги ... които никога не са минали на цифров носител ! То и за това има неща които само той ги "знае", другите дето са знаели вече са починали миналия век! ! :D:D ... едни 30 години е назад момчето, ше го извиниш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
импе , четене на текст с разбиране ... изваждам основните положения от текстът ..."Европейския съюз (ЕС) да обособи специална индустриална политика известен като Алианс за съхранение на енергия - и да измени съществуващото законодателство, за да улесни навлизането на компаниите на пазара""проекти от общ европейски интерес (IPCEI), отключват милиарди евро за трансгранични проекти, насочени към изграждане на производствени центрове, съоръжения за рециклиране на използвани батерии и др." ... това само да го дообясня ... САМО НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЕС ... :)))"Страните извън ЕС, които разполагат с големи находища, често не се придържат към абсолютното спазване на правата на човека и стандартите за устойчивост, което подкопава целта на Европа"всеки човек импе , може лесно да отвори сайт за минна индустрия и да си открие инфото дето ще ни затрупаш с него ... :))) ... доказани залежи , годишни добиви , концесионери и пр. ... туканка идеята е следната , ако си чел внимателно , добиването и производството на важните индустриални материали и необходимите технологии да бъде средоточено максимално в ЕС и зоната на влияние на съюза и ще бъде покрита всяка една възможност за това ... и второ да изпълняват стандартите по устойчивост ... и трето скоро ще има , да са въглеродно неутрално добивани ... :))) ... много лесно рипаш , знаем че си консервативен инвеститор в суровинният сектор и сме ти благодарни за което ... но това което ти си мишлиш че е редно , не винаги съвпада с концепциите в ЕС . ако смяташ че нещо е неправилно , спокойно можеш да пише и да изложиш мнението пред ЕК , предполагам ще му обърнат внимание ... :))) ... може пък да размислят , кой знае ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
идиотче, от теб няма какво да науча! точно в кръчмата е пълно с мислители от твоя тип! ... ти си вложител
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Абе, cмeшници, не че карайте да ви кача тука толкова данни: кой стратегически метал - в кои 10 водещи дестинации по света се произвежда, че да четете до утре сутрин !!! Камо ли пък тпакът кухаов да ми дава акъл - няма такава пародия просто. Слaбоумно *** - за разлика от тебе, аз съм инвестирал парите си не в кварталната кръчма - а най-вече именно в суровинни компании - и работата ми е да ЗНАМ - както твоята "работа4 е да пишеш глyпости, за да изкараш по 2-3 долара на ден, за да си купиш пукница !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
че ти освен да се кланяш на пу, и китеника друго нищо не знаеш? ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
то колко много други още неща не знаеш ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
Императорът
преди 3 години
Финландия била някакъв фактор в добивът на никелчец, мед, кобалтчец, литийчец? И как не знам за това? Има там рафинерия за кобалтчец, ама суровината я внасят от лоши недемократически държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още