Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европа възлага своите надежди на Финландия в битката за пазара на батерии

Скандинавската страна разполага със значителни залежи на никел, мед, кобалт, литий и графит, както и с активна миннодобивна дейност и металургична промишленост

Европа възлага своите надежди на Финландия в битката за пазара на батерии

Снимка: Pixabay

Амбициите на Европа да спечели значителен дял от глобалния пазар на батерии най-добре се илюстрират от Финландия, която разполага с всички необходими суровини за производството на „електрическите сърца“ на електромобилите и подходящите условия, необходими за устойчивото развитие на тази индустрия.

Поради нарастващото търсене на електрическа мобилност и възможностите за съхранение на възобновяема енергия, потенциалът на европейския пазар на батерии може да достигне 250 млрд. евро годишно до 2025 г., според някои оценки. Прогнозите за продажбите на електрически превозни средства са те да продължат да нарастват с все по-бърз темп в световен мащаб на фона на повишеното търсене, пише Euractiv. 

Още по темата

Това подтиква Европейския съюз (ЕС) да обособи специална индустриална политика – известен като Алианс за съхранение на енергия - и да измени съществуващото законодателство, за да улесни навлизането на компаниите на пазара, както и да стимулира увеличаването на производството.

Разхлабените мерки за държавна помощ за т.нар. проекти от общ европейски интерес (IPCEI), отключват милиарди евро за трансгранични проекти, насочени към изграждане на производствени центрове, съоръжения за рециклиране на използвани батерии и др.

Но един от най-предизвикателните фактори, с които се сблъсква европейският индустриален тласък, е откъде да се доставят критичните за индустрията суровини като кобалт, литий и никел.

Страните извън ЕС, които разполагат с големи находища, често не се придържат към абсолютното спазване на правата на човека и стандартите за устойчивост, което подкопава целта на Европа да произвежда „най-зелените батерии на пазара“.

Според доклад на Amnesty International от 2016 г. при 20% от производството на изнасяния кобалт на Демократична република Конго (ДРК) се използва детски труд. Често е трудно да се определи произхода на материалите първоначално поради намесата на посредници при доставките.

В момента Европейската комисия (ЕК) работи за определяне на строги критерии за батериите, с което да се обособят насоки за производителите.

Пионерът в Европа

Тук е мястото, където Финландия влиза в уравнението със своите залежи на нужните ресурси като никел, мед, кобалт, литий и графит, активна миннодобивна дейност и металургична промишленост.

"Страната Разполага с десет активни мини и проучвателни проекти на различни етапи на развитие, три от които произвеждат никелови, медни и кобалтови концентрати, които са предимно рафинирани на местно ниво за снабдяване на пазара на ЕС", се казва в доклад на Европейската федерация на геолозите.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
2
 
7
khao до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
...може лесно да отвори сайт за минна индустрия и да си открие инфото дето ще ни затрупаш с него ... :)))
---
Можеш ТИ, ама той чете от старите дебели съвецки книги ... които никога не са минали на цифров носител !
То и за това има неща които само той ги "знае", другите дето са знаели вече са починали миналия век! ! :D:D ... едни 30 години е назад момчето, ше го извиниш!
2
 
2
 
6
zelka007 до: Императорът
преди 1 месец
импе , четене на текст с разбиране ... изваждам основните положения от текстът ...

"Европейския съюз (ЕС) да обособи специална индустриална политика – известен като Алианс за съхранение на енергия - и да измени съществуващото законодателство, за да улесни навлизането на компаниите на пазара"

"проекти от общ европейски интерес (IPCEI), отключват милиарди евро за трансгранични проекти, насочени към изграждане на производствени центрове, съоръжения за рециклиране на използвани батерии и др." ... това само да го дообясня ... САМО НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЕС ... :)))

"Страните извън ЕС, които разполагат с големи находища, често не се придържат към абсолютното спазване на правата на човека и стандартите за устойчивост, което подкопава целта на Европа"

всеки човек импе , може лесно да отвори сайт за минна индустрия и да си открие инфото дето ще ни затрупаш с него ... :))) ... доказани залежи , годишни добиви , концесионери и пр. ... туканка идеята е следната , ако си чел внимателно , добиването и производството на важните индустриални материали и необходимите технологии да бъде средоточено максимално в ЕС и зоната на влияние на съюза и ще бъде покрита всяка една възможност за това ... и второ да изпълняват стандартите по устойчивост ... и трето скоро ще има , да са въглеродно неутрално добивани ... :))) ... много лесно рипаш , знаем че си консервативен инвеститор в суровинният сектор и сме ти благодарни за което ... но това което ти си мишлиш че е редно , не винаги съвпада с концепциите в ЕС . ако смяташ че нещо е неправилно , спокойно можеш да пише и да изложиш мнението пред ЕК , предполагам ще му обърнат внимание ... :))) ... може пък да размислят , кой знае ...
1
 
4
 
5
khao до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
идиотче, от теб няма какво да науча! точно в кръчмата е пълно с мислители от твоя тип! ... ти си вложител
3
 
3
 
4
преди 1 месец
Абе, cмeшници, не че карайте да ви кача тука толкова данни: кой стратегически метал - в кои 10 водещи дестинации по света се произвежда, че да четете до утре сутрин !!!

Камо ли пък тпакът кухаов да ми дава акъл - няма такава пародия просто. Слaбоумно *** - за разлика от тебе, аз съм инвестирал парите си не в кварталната кръчма - а най-вече именно в суровинни компании - и работата ми е да ЗНАМ - както твоята "работа4 е да пишеш глyпости, за да изкараш по 2-3 долара на ден, за да си купиш пукница !!!
2
 
3
 
3
khao до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
че ти освен да се кланяш на пу, и китеника друго нищо не знаеш? ...

Още от Европа
Новите карантинни правила във Великобритания тласнаха надолу европейските борси