Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европарламентът потвърди напредъка по Brexit и препоръча старт на втора фаза

Евродепутатите обаче отбелязваха пет нерешени въпроса, от които зависи одобрението им по финалното споразумение

Европарламентът потвърди напредъка по Brexit и препоръча старт на втора фаза

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският парламент потвърди днес, че Европейският съюз и Великобритания са постигнали достатъчен напредък по преговорите за Brexit и може да се премине към втора фаза на преговорите – обсъждане на бъдещите търговски отношения между двете страни, съобщават от пресслужбата на европарламента.

Резолюцията, с която бе приет съвместният доклад относно напредъка на преговорите за Brexit, представен от преговарящите от ЕС и Обединеното кралство на 7 декември, бе одобрена с 556 гласа „за“, срещу 62 гласа „против“ и 68 „въздържал се“.

Още по темата

Евродепутатите подчертават в резолюцията, че изказвания като това на британския министър Дейвид Дейвис от уикенда рискуват да подкопаят добросъвестното водене на преговорите. Дейвис заяви в неделя, че отстъпките на Великобритания в споразумението от миналата седмица са просто „заявяване на намерение“.

В резолюцията си евродепутатите подчертават, че преговорите ще постигнат напредък по време на втората фаза само ако правителството на Великобритания напълно спазва своята част от споразумението и то бъде включено и в проекта на споразумение за оттегляне.

Парламентът обаче отбелязва пет нерешени въпроса, от които зависи одобрението му по финалното споразумение. Сред тези въпроса са разширяването на обхвата на правата на гражданите и за бъдещи партньори, както и наличието на лека административна процедура за гражданите на ЕС и Великобритания, които кандидатстват за статут на постоянно пребиваващ.

Освен това евродепутатите искат решенията на Европейския съд относно правата на гражданите да бъдат обвързващи, да има гарантирано право на свободно движение на гражданите на Великобритания, които в момента пребивават в една от страните от ЕС, и ангажиментите на Обединеното кралство към Северна Ирландия да бъдат изпълнени.

По време на преходния период, който трябва да има конкретен краен срок ЕП иска Обединеното кралство изцяло да прилага правото на ЕС (включително правата на гражданите) и да осъществява съответния редовен надзор за това.

Всичко за Brexit следете тук

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 12 декември