IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът ще е първата европейска институция с нулев въглероден отпечатък

От години институцията работи за намаляването на потреблението на електричество и повишава количеството отпадъци за рециклиране

17:39 | 13.11.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европарламентът ще е първата европейска институция с нулев въглероден отпечатък

През 2016 година Европейският парламент ще се превърне в първата 100% въглеродно неутрална европейска институция. Плановете за това са в ход още от 2011 година година. Тогава схемите включваха не само използването на енергия от техническите инсталации, но и въглеродните емисии на служебните автомобили и автомобилите на работещите в парламента.

В нова схема вече ще се вземат предвид и емисиите от полетите на европейските депутати от техните страни на произход до Брюксел и Страсбург за участие в пленарните заседания и комисиите, посочват от пресцентъра на институцията.

В случаите, когато емисиите са неизбежни или не могат да бъдат намалени, ще се прилага компенсиране. Обикновено това става чрез финансова подкрепа на възобновяеми енергийни източници или проекти за подобряване на енергийната ефективност, които целят намаляването на въглеродните емисии в глобален аспект.

Допълнително ЕП работи и за по-ефективното използване на водата и хартията. По този начин институцията иска да даде пример за добри практики по отношение на политиката за опазване на околната среда.

В изпълнение на своите мерки за по-отговорно отношение към околната среда Европарламентът е намалил потреблението си на електроенергия с 9,22% от 2012 година насам, а на газ и горива за отопление - с малко над 35%. В същото време за рециклиране отиват 68,9% повече от отпадъците на институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 8 години
В случаите, когато емисиите са неизбежни или не могат да бъдат намалени, ще се прилага компенсиране. Обикновено това става чрез финансова подкрепа на възобновяеми енергийни източници или проекти за подобряване на енергийната ефективност, които целят намаляването на въглеродните емисии в глобален аспект.---повод за наливане на пари в сектора ВЕИ? Новонапечатани? Браво страхотна схема, защото много добре знаят, че няма какда са с "нулев CO2 отпечатък". Тези хора страдат от остра деменция и това вреди на цял континент!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Ако това е вярно Европарламента ще трябва да престане да съществува просто защото телата на евродепутатите също произвеждат вредни въглеродни емисии. Явно даже евродепутатите са наясно, че ското ще останат без работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още