Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейките борси останаха на зелена територия в четвъртък

Инвеститорите изразиха оптимизъм, че безпрецедентния скок в американските молби за обезщетения при безработица ще доведе до допълнителни стимули

Европейките борси останаха на зелена територия в четвъртък

Снимка: gettyimages

Европейските борси затвориха на зелена територия в четвъртък. Междувременно  американските власти съобщиха, че броят на подадените молби за обезщетения при безработица е достигнал рекордно високо ниво на фона на икономическите трудности заради пандемията на коронавирус, информира CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с повишение от 2,55% до 321,38 пункта. Акциите на компаниите в сектора на пътуванията и развлеченията поскъпнаха с над 6%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 прибави 2,24% към стойността си и достигна ниво от 5815,73 пункта. Френският CAC 40 напредна с 2,51% до ниво от 4543,58 пункта. Германският DAX отбеляза ръст от 1,28% до 10 000,96 пункта.

През изминалата седмица в САЩ са били подадени 3,28 милиона молби за финансова помощ при безработица, посочват първоначалните данни, публикувани в четвъртък. Това показва, че карантината в резултат на епидемията от коронавирус започва да оказва все по-голям ефект върху икономиката. Пазарите обаче не реагираха негативно на новините, тъй като инвеститорите изразиха надежди, че безпрецедентния скок в броя на молбите ще доведе до допълнителни стимули.

Още по темата

Първоначално оптимизмът на световните пазари се повиши, след като Сенатът на САЩ  одобри единодушно пакет за икономическа помощ в размер на 2 трилиона долара. Сега  законопроектът се насочва към Камарата на представителите, където ще бъде подложен на устно гласуване в петък сутринта, тъй като повечето членове са извън Вашингтон.

В Европа лидерите на ЕС ще проведат виртуална среща на върха, за да обсъдят отговора си на пандемията от коронавирус на фона на някои критики за липсата на координирани действия среши кризата. Италия и Испания са най-засегнатите страни в Европа, като смъртните случаи във всяка страна надхвърлят съответно 7000 и 3500. Към момента смъртността в САЩ надвиши 1000 души.

В четвъртък от Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия обещаха да извършат повече покупки на активи, ако е необходимо, с цел смекчаване на икономическия удар от вируса.

Акциите на Euronext поевтиняха с над 11%, докато книжата на британската IT компания Micro Focus се търгуваха с  10,7% по-ниско.

От друга страна акциите на френската корпоративна банка Natixis поскъпнаха с 11,4% .

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС поиска от застрахователните компании да спрат дивидентите и бонусите