IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейска прокуратура ще разследва измамите с европари

Според държавите членки 500 млн. евро изчезват всяка година

15:08 | 17.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейска прокуратура ще разследва измамите с европари

Европейска прокуратура ще разследва  извършителите на измами с европари, съобщи Европейската комисия. Днес Комисията предложи създаването на органа, който ще провежда разследвания и ще повдига обвинения за престъпления, засягащи бюджета на ЕС. Според държавите членки всяка година поради измами изчезват около 500 млн. евро от разходите и приходите на Евросъюза.

„Когато става дума за средствата на данъкоплатците, всяко евро е от значение, още повече в сегашната икономическа обстановка. В момента престъпниците се възползват от пропуските в законодателството. Ако ние не защитим федералния си бюджет, никой няма да го направи вместо нас“, заяви Вивиан Рединг, комисар по въпросите на правосъдието.

„Европейската прокуратура ще запълни празнотата между наказателно-правните системи на държавите членки, чиято компетентност не надхвърля националните граници, и органите на Съюза, които не могат да провеждат наказателни разследвания“, каза Алгирдас Шемета, комисар за борба с измамите.

Междувременно OLAF ще продължи да разследва измамите в областите, които не са от компетентността на новата прокуратура.

Сега резултатите от правоприлагането в ЕС при измами с евросредства са твърде различни. Процентът на успеваемост при наказателното преследване варира значително, като средната стойност за ЕС е едва 42,3%. В много случаи въобще не се образува наказателно производство. Дори когато се образуват наказателни производства обаче, има големи различия между държавите членки от гледна точка на процента постановени присъди.

Европейската прокуратура трябва да гарантира, че всеки случай, при който има съмнения за измама против бюджета на ЕС, се проучва задълбочено и се приключва.

Новата институция ще разполага с децентрализирана структура, интегрирана в националните съдебни системи. Делегирани европейски прокурори ще разследват и ще образуват наказателни производства в съответната държава, като прилагат националното законодателство. Работата им ще координира европейски прокурор.  Действията им ще се обжалват пред националните съдилища.

Европейската прокуратура трябва да заработи от 1 януари 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още