IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската инвестиционна банка ще продължи да работи извън ЕС

Общата сума, с която ЕИБ ще може да оперира до 2013 г., нараства на 29,4 млрд. евро, реши днес Европейският парламент

16:52 | 13.10.11 г.
Европейската инвестиционна банка ще продължи да работи извън ЕС

Увеличаване на портфейла на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) с 1,7 млрд. евро, нови функции, свързани с борбата срещу промените в климата и по-строг контрол върху разходването на европейските средства гласува днес Европейският парламент, съобщиха от офиса на Ивайло Калфин в Европейския парламент.

Днешният вот на Европейския парламент направи възможно банката да продължи работата си до края на 2013 г., тъй като мандатът й за операции извън ЕС изтича в края на октомври.

Депутатите приеха увеличение на всички тавани на кредитните гаранции, като за държавите от Северна Африка са насочени допълнително 1 млрд. евро.

Останалите региони ще получат 684 млн. евро, като 10% ще могат да се преразпределят между тях, за да се гарантира по-добро усвояване на средствата. От тях за Западните Балкани и Турция са предназначени 350 млн. евро, 148 млн. са за Русия и държавите от бившия Съветски съюз.

Така общата сума, с която ЕИБ ще може да оперира до 2013 г. ще нарасне от 27,8 млрд. евро на 29,48 млрд. евро.

Решението на Европейския парламент разширява мандата на банката, която за първи път ще може да инвестира в проекти, свързани с борбата срещу климатичните промени. За целта ЕИБ получи 2 млрд. евро.

Въвежда се и по-строг контрол и отчетност на разходите, както и обвързването им с целите на ЕС. Занапред банката няма да може да кредитира проекти, които не са свързани с приоритети, които ще бъдат разработени от Европейската комисия и Европейската служба за външна дейност.

Те ще се отнасят до целите на ЕС за развитие чрез акцентиране върху проекти със социална насоченост, развитие на екологична инфраструктура, включително водоснабдяване и канализация, устойчив транспорт, здравеопазване и образование. Условие за финансиране ще станат опазването на природните ресурси и намаляването на бедността.

Европейската инвестиционна банка е изцяло собственост на държавите от ЕС. Портфейлът й за работа към държави извън ЕС през 2010 г. възлезе на 9 млрд. евро или над 12% от общото кредитиране на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още