IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската комисия обяви нови мерки срещу китайските продукти

Те са насочени към китайски стоки, които според Брюксел са облагодетелствани от държавни субсидии, възпрепятстващи свободната конкуренция

16:45 | 09.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) обяви днес компенсаторни мерки за китайските продукти, които според нея са облагодетелствани от държавни субсидии, възпрепятстващи свободната конкуренция, предаде Франс прес.

Митата, с които се облага горещо валцуваната стомна от Китай, използвана в корабостроенето, при газовите бутилки и други съдове под налягане, могат да достигнат 35,9%, се посочва в комюнике. 

Разследване, започнато от ЕК през май 2016 г., доказа, че "китайската промишленост" се ползва с "преференциални кредити" и "възстановяване на данъци", които й позволяват да поддържа "изкуствено занижени цени" на износните пазари.

"Продължаваме да действаме, когато се налага, срещу нелоялните търговски практики в стоманодобива и срещу чуждестранния дъмпинг", заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. Тя се надява това решение да допринесе Китай да бъде убеден да сложи край на несправедливите си режими, за да гарантира равни условия за всички стоманопроизводители.

Производството на стомана, отчитащо свръхколичества в световен мащаб, се следи с особено внимание от Европейския съюз, който вече взе над 40 мерки за защита на търговията, включително в началото на април.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още