IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският банков орган е станал жертва на хакерска атака

Институцията казва, че данни не са откраднати

18:46 | 08.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският банков орган обяви, че е станал жертва на хакерска атака, но допълни, че не са откраднати данни, предава Ройтерс.

Регулаторът освен това удвоява усилията си за киберзащита на фона на атаката, която е използвала недостатъци в софтуера на мейл сървъра на Microsoft.

Банковият регулатор на Европейския съюз, който събира и съхранява множество чувствителни данни за банките и кредитирането, заяви, че вярва, че кибератаката е поразила само имейл сървърите му.

Това е последната жертва сред десетки хиляди организации в Азия и Европа в кампания, която според Microsoft Corp използва неоткрити преди това уязвимости в различни версии на софтуера на имейл сървъра на компанията.

Атаките продължават въпреки спешните корекции, направени от технологичния гигант. Компанията посочва, че работи с правителствени агенции и охранителни компании, за да помогне на клиентите си.

Едно сканиране на свързани устройства обаче показва, че само 10% от уязвимите са коригирани до петък. Броят им все пак нараства.

Microsoft обвинява за първоначалната вълна от атаки китайски хакери. Говорител на китайското правителство заяви, че страната не стои зад проникванията.

Очакват се още повече атаки и от други хакери, тъй като кодът, използван за овладяване на имейл сървърите, се разпространява. Изглежда, че всички засегнати ползват уеб версии на имейл клиента Outlook и ги хостват на собствените си машини, вместо да разчитат на доставчици в облак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
KMETA
преди 3 години
Баш "ОРГАНА" ли? А яйцата здрави ли са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още