Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейският климатичен рог на изобилието

Различните парични коридори за инвестиции в климатичния преход ще се окажат достъпни най-вече за онези страни, които са изпълнили своите енергийни ангажименти до 2020 г.

Европейският климатичен рог на изобилието

Снимка: Ройтерс

Зелените амбиции на Европа до голяма степен зависят от възможностите за финансиране на енергийния преход и дистанцирането спрямо изкопаемите горива. Но откъде в действителност биха могли да дойдат тези средства?

Въздействието на енергийната трансформация към нетни нулеви емисии на въглероден диоксид ще бъде положително за европейската икономика като цяло въпреки значителните допълнителни инвестиции, които са необходими, смята Европейската комисия в своята климатична стратегия за 2050 г., представена през ноември 2018 г., пише Euractiv.

Това включва положително въздействие върху икономиката „еквивалентно на 2% от БВП до 2050 г.“, заяви изпълнителният орган на Европейския съюз (ЕС).

Като цяло спестяванията от намалена сметка за внос на изкопаеми горива „ще възлязат на 2-3 трлн. евро за периода 2031-2050 г., освобождавайки ресурси за по-нататъшни потенциални инвестиции в модернизацията на икономиката на ЕС”, твърди Комисията. 

Още по темата

Преходът към чиста енергия също ще освободи около 200 млрд. евро годишно от разходите за здравеопазване и нетно увеличение на един милион работни места до 2050 г.

Като цяло инвестициите в енергетиката и свързаната с нея инфраструктура ще трябва да се увеличат до 2,8% от БВП годишно (в сравнение с 2-та процента днес), за да се постигне икономика с нулеви въглеродни емисии. , или около 520-575 млрд. евро годишно.

Откъде ще дойдат парите?

Според ЕК „частният бизнес и домакинствата ще бъдат отговорни за по-голямата част от тези инвестиции“, които се насърчават като част от инициативата на ЕС за устойчиво финансиране.

Но публичните средства също ще бъдат основен катализатор. Комисията предложи заделянето на минимум 25% от следващия дългосрочен бюджет на ЕС за финансиране, свързано с климата. Това е с 5% повече спрямо сегашните средства от бюджета, чийто размер е 20 на сто.

Увеличението от 206 млрд. евро до 320 млрд. евро за периода 2021-2027 г. ще бъде добре дошло за по-бедните страни от ЕС като България, Румъния и Полша, които понастоящем са силно зависими от замърсяване на въглищата за производство на електричество.

Преговори за дългосрочния бюджет

Тези финансови инструменти, включително регионалните фондове и така нареченият фонд „Справедлив преход“, понастоящем се обсъждат като част от следващия дългосрочен бюджет на ЕС - многогодишната финансова рамка (МФР) за 2021—2027 г.

Малко вероятно е преговорите за бюджета да приключат през 2019 г., въпреки че голяма част от финансирането от други източници за следващото десетилетие ще зависи от това как ще приключат тези преговори.

През март Европейският парламент постигна съгласие по преговорите с регионалните фондове. Договорено беше да се изразходват поне 30% от сумата от 270 млрд. евро за борба с изменението на климата и изключване на инфраструктура за изкопаеми горива.

Някои страни от ЕС като Полша искат да премахнат енергийните си системи от въглищната енергия, като преминат към газ и желаят да последват примера на Великобритания, която наскоро постави рекорд за най-дългия период без изгаряне на въглища при производството на електроенергия след епохата на индустриалната революция.

Държавите членки на ЕС са по-възприемчиви към този аргумент от ЕП.

Като част от продължаващите преговори за дългосрочния бюджет на ЕС, Европейският съвет е готов да позволи средствата да се изразходват за изкопаеми горива при някои обстоятелства.

Първоначално планирани да приключат през декември, тези преговори могат да продължат до 2020 г. За да даде тласък на преговорите по МФР, Комисията иска допълнителна среща на върха през септември, за да се опита да постигне одобрение на предложението.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
0
 
6
Sokratus до: Императорът
преди 3 седмици
Умнико на втора степен,
Представките К,М,Г,Т и така нататък не се ползват с Байт, за да покажеш някакво количество. Пример
1GB се отнася само за 1 гига байт информация.
€1G означава 1 гига евро!
Не може да кажеш 1 гига байт евро!!!
Следващият път да си влезнал в час!
Хахаха
2
 
2
 
5
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
бих се съгласил тези теми да се обсъждат, понякога и в горещ дебат. но като знам за инвестицията на мр. Блумбърг, за новата му кампания срещу естествената природа, в полза на изкуствената природа, т.е. "т.е. дайте да унищожим това което имаме защото има голяма далавера в глобусното затопляне", казвам твърдо не. Европа има достатъчно въглища и филтриращи технологии, Европа има достатъчно вода за водни централи, атомната енергия е чиста, САЩ ще правят алтернативно доставяне на руския газ. това затоплистко насилие над народите на Европа трябва да спре. тези майстори на сайтове, конференции, филмчета, алабалистики трябва да се изпратят на борсата на труда и най-после света да си отдъхне от тази проказа политическа, глобалистическа, социалистическа. ако не искаме, ще стане, но с насилието на безмилостните закони на пазара и икономиката.
0
 
2
 
4
Sakamano до: Императорът
преди 4 седмици
Ами не, по-добре Европа да си харчи милиардите за да хpaнтути путинcките олигарси и чaлмapите.
2
 
1
 
3
zelka007 до: Императорът
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
като човек свързан с образованието виж тази образователна статия :)))

https://www.nationalgeographic.com/environment/global-warming/powering-the-future/
2
 
2
 
2
zelka007 до: Императорът
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
досега са вложени няколкостотин милиярда , ще бъдат вложение поне 10 трилиона ... това е реалността импе :))) ... свиквай ... и тези пари ще бъдат взети като данъци и такси от фосилни горива за да ги вложат във възобновяема енергия :))) за да утрепат фосилните горива и бизнеса от тях ... гаден несправедлив живот , какво да го правиш ...

Още от Европа
Русия е готова да продаде на Турция и бойни самолети