IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският омбудсман ще провери управлението на ЕИБ

Неправителствени организации се оплакват от липса на прозрачност при разпределяне на средства от банката

17:04 | 02.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският омбудсман Емили О`Райли ще извърши проверка на управлението на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), съобщи EurActiv. Европейската институция се сезира след коментари на три неправителствени организации, които обвиняват банката в липса на прозрачност при управлението.

След жалбите омбудсманът коментира, че ще провери случая и е поискала от ЕИБ да даде подробности за своята политика.

Годишно европейската банка, в която акционери са страните от ЕС, разпределя към 80 млрд. евро. Тези средства не са от бюджета на общността, а от капиталовите пазари. 90% от отпуснатите кредити са за проекти, реализирани в държавите от ЕС. Фокусът е развитието и борба с климатичните промени.

Според трите неправителствени организации прозрачността при разпределянето на тези средства е от голяма важност, особено при проекти в областта на околната среда, тъй като оказват влияние при взимането на решения в сферата.
Европейските данъкоплатци имат право да знаят как се разпределят средства, които се харчат в публичен интерес.

Не за първи път ЕИБ е критикувана за начина си на работа. През 2011 година банката беше обвинена за отпускане на заеми за въглищната индустрия в размер на около 16 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още