IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парадокс - висока безработица и недостиг на работна ръка

След като програми като "Синя карта" тепърва трябва да се доказват, ЕС обърна поглед към модернизация на трудовия портал EURES

15:47 | 26.11.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейският парадокс - висока безработица и недостиг на работна ръка

През последните години в Европа като цяло, но и в отделни държави, се наблюдава интересен парадокс – високо ниво на безработица, но в същото време и липса на специалисти.

И не става въпрос единствено за специфични професии, или дори за толкова модерните напоследък „зелена“ икономика и информационни технологии. 

Според последните данни на Евростат към края на септември без работа в ЕС са 11,6% от трудоспособното население, или почти 26 млн. души. И въпреки това много сектори изпитват затруднение да намерят необходимите им специалисти. Един от методите за справяне със ситуацията е да си „внесем“ служители, отчетоха от европейските чиновници и създадоха програмата „Синя карта“, която, по подобие на американската „Зелена карта“, цели да привлече високообразовани хора от трети държави, заедно с техните семейства.

„Синята карта“ беше въведена преди почти две години, но все още не е доказала своята ефективност. Освен желанието за живот и работа в ЕС, кандидатите за картата трябва да имат договор за работа.

В началото например Германия въведе минимален годишен доход от 66 хил. евро. Месеци по-късно обаче доходът вече е свален до 44,8 хил. евро. Но високообразованите кандидати за заемане на работни места още не са налице.

Осмисляйки това положение, европейските чиновници обърнаха поглед към вътрешните ресурси на общността и предложиха модернизация на мрежата EURES. Така ще бъде подобрена мобилността на работещите, което е една от основните свободи в ЕС, а от друга страна ще бъде положена основата за общия европейски пазар на труда.

Мрежата EURES помага за намирането на работни места в цялата общност. След предложените реформи обаче акцентът ще бъде върху сектори и професии, където не достигат квалифицирани работници, както и върху младежки програми.

Облекчен ще бъде и достъпът на работодателите до профилите на търсещите работа, става ясно от съобщение на Европейската комисия. Самият външен изглед на портала ще бъде променен, за да може търсенето да бъде по-облекчено и ефективно.

Каква е ситуацията у нас

В България работодателски асоциации отдавна предупреждават за липсата на адекватна връзка между бизнес и образование. В резултат броят на вишистите у нас е висок, но основно в няколко специалности като „Право“ или „Публична администрация“, от които икономиката не се нуждае в толкова голяма степен, коментират от Българската стопанска камара (БСК).

В много компании наличните специалисти са в предпенсионна възраст и истинската криза може да бъде усетена само след броени години.

От БСК коментираха още, че сериозен проблем е не само неадекватното образование, но и изтичането на мозъци, което още веднъж ще бъде стимулирано и чрез мрежата EURES.

Дали това този модел може да бъде преодолян с други програми, като „Синя карта“, например? Данните на Агенцията по заетостта показват, че през миналата година България е привлякла 11 висококвалифицирани специалисти. Издадени са и 570 разрешителни за работа на чужденци, но се оказва, че българският бизнес не търси толкова вишисти, а специалисти с професионално образование – техници от различни области, коментира преди време зам.-председателят на камарата Камен Колев.

И докато се обмислят програми за подпомагане на младежите, на българският бизнес се налага да привлича инженери от Германия, показа изследване на Manpower.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Това всъщност е още един от механизмите, по които кризата се "самозахранва". Ако аз съм бизнесмен в Испания и бизнеса ми започне да се свива, аз ще си потърся по-евтина работна ръка. А какво по-евтино, от един незаконен емигрант. Няма данъци, няма осигуровки, няма "безопасни условия на труд", няма профсъюзи и т. н. Естествено, че ще изгоня испанския му колега и ще назнача някой чужденец. Който е по-трудолюбив и много често - по-квалифициран. В случая не става дума само за "общи работници". В "Триумфалната арка" на Ремарк е описан случай, в който като незаконен емигрант е работил изключително квалифициран......хирург.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 11 години
Има още по-интересен факт. При 25% процента безработица в Испания и Гърция на полето, в строите и в туризма работят емигранти, в повечето случаи незаконни. А високото ниво на безработица се стимулира от факта, че в тези страни безработните получават помощи по 2 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още