IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент подкрепи реформа в системата на ДДС

Целта е улесняване на търговията и пресичане на измамите

17:12 | 03.10.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Евродепутатите подкрепиха по-голямата част от предложената от Европейската комисия за реформа на системата на ДДС, като в същото време предложиха някои корекции, като например да се определи максимална ставка на ДДС. Това съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент.

Два законодателни акта бяха гласувани. Единият има за цел да улесни търговията в рамките на единния пазар, особено за малките и средни предприятия, и да намали измамите с ДДС.

Вторият се отнася до създаването на по-ясна система от ставки на ДДС.

Двата законодателни акта са част от широкообхватния пакет от мерки, които се предлагат, за да се реформира системата на ДДС и да се подобри яснотата при трансгранични плащания.

Според проучвания страните от ЕС губят всяка година до 50 млрд. евро от трансгранични измами с данък добавена стойност, пише още в съобщението. 

„Понастоящем имаме разпокъсани ДДС системи в Европа, пълни с пропуски и черни дупки. Това доведе до нарастваща загуба на приходи от ДДС (разликата в събрания ДДС и задълженията по ДДС). С предложените реформи можем да намалим тази разлика с 41 милиарда евро годишно и да облекчим административните разходи на компаниите с 1 милиард евро годишно“, каза по време на дебата докладчикът Йепе Кофод (С&Д, Дания).

Другият докладчик Тибор Сани (С&Д, Унгария) заяви, че завършването на реформата на системата на ДДС е от основно значение за подкрепата на бизнеса в ЕС. Сегашната система просто не е подходяща за днешния глобализиран свят. „Реформите намаляват дискриминацията между държавите-членки, като същевременно поддържат гъвкавостта, насърчават малките и средни предприятия и подкрепят социалното и екологичното измерение“, посочи той.

Чрез двете гласувания евродепутатите подкрепиха посоката на реформите, предложени от Комисията, като същевременно предложиха да се установи максимална ставка на ДДС от 25%, механизми за разрешаване на спорове, система за автоматично уведомяване за промени в правилата за ДДС в различните държави членки и информационен портал, който да дава точна информация за ставките на ДДС в ЕС.

Предложените подобрения на предложенията на Комисията ще бъдат предадени на Съвета на ЕС, който ще има задачата да приеме законодателството.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Просто напишете: "EU VAT registration thresholds 2018".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
karadjata
преди 5 години
Инвесторе какви са задължителните минимални прагове за регистрация по ДДС в различните държави от ЕС дайте данни моля. За България е 50 000 лв.Дайте данни как стоят нещата в другите държави от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още