Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейският парламент подкрепи реформа в системата на ДДС

Целта е улесняване на търговията и пресичане на измамите

Европейският парламент подкрепи реформа в системата на ДДС

Снимка: Pixabay

Евродепутатите подкрепиха по-голямата част от предложената от Европейската комисия за реформа на системата на ДДС, като в същото време предложиха някои корекции, като например да се определи максимална ставка на ДДС. Това съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент.

Два законодателни акта бяха гласувани. Единият има за цел да улесни търговията в рамките на единния пазар, особено за малките и средни предприятия, и да намали измамите с ДДС.

Вторият се отнася до създаването на по-ясна система от ставки на ДДС.

Двата законодателни акта са част от широкообхватния пакет от мерки, които се предлагат, за да се реформира системата на ДДС и да се подобри яснотата при трансгранични плащания.

Според проучвания страните от ЕС губят всяка година до 50 млрд. евро от трансгранични измами с данък добавена стойност, пише още в съобщението. 

Още по темата

„Понастоящем имаме разпокъсани ДДС системи в Европа, пълни с пропуски и черни дупки. Това доведе до нарастваща загуба на приходи от ДДС (разликата в събрания ДДС и задълженията по ДДС). С предложените реформи можем да намалим тази разлика с 41 милиарда евро годишно и да облекчим административните разходи на компаниите с 1 милиард евро годишно“, каза по време на дебата докладчикът Йепе Кофод (С&Д, Дания).

Другият докладчик Тибор Сани (С&Д, Унгария) заяви, че завършването на реформата на системата на ДДС е от основно значение за подкрепата на бизнеса в ЕС. Сегашната система просто не е подходяща за днешния глобализиран свят. „Реформите намаляват дискриминацията между държавите-членки, като същевременно поддържат гъвкавостта, насърчават малките и средни предприятия и подкрепят социалното и екологичното измерение“, посочи той.

Чрез двете гласувания евродепутатите подкрепиха посоката на реформите, предложени от Комисията, като същевременно предложиха да се установи максимална ставка на ДДС от 25%, механизми за разрешаване на спорове, система за автоматично уведомяване за промени в правилата за ДДС в различните държави членки и информационен портал, който да дава точна информация за ставките на ДДС в ЕС.

Предложените подобрения на предложенията на Комисията ще бъдат предадени на Съвета на ЕС, който ще има задачата да приеме законодателството.


 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
Sakamano до: karadjata
преди 4 месеца
Просто напишете: "EU VAT registration thresholds 2018".
0
 
0
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Инвесторе какви са задължителните минимални прагове за регистрация по ДДС в различните държави от ЕС дайте данни моля. За България е 50 000 лв.
Дайте данни как стоят нещата в другите държави от ЕС.

Още от Европа
Кадър на деня за 22 февруари