IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент подкрепи Зелената сделка

Евродепутатите обаче поискаха справедлив и приобщаващ преход и подчератаха необходимостта от високи междинни цели

15:24 | 15.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският парламент прие своята позиция по така наречената Зелена сделка, която бе представена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Евродепутатите приветстваха пакта и подкрепиха амбициозния устойчив план, който има за цел да преодолее недостига на инвестиции. Те обаче призоваха за адекватно финансиран механизъм за справедлив преход.
 
Според приетата позиция парламентът настоява предстоящия закон за климата да включва по-амбициозни цели за намаляването на емисиите на ЕС за 2030 г. (55% през 2030 г. в сравнение с 1990, вместо „поне 50% към 55%“, както бе първоначално предложено от Комисията). ЕС трябва да приеме тези цели достатъчно време преди конференцията на ООН за климата през ноември, подчератават евродепутатите. Те също искат междинна цел за 2040 г. за да се гарантира, че ЕС върви по пътя към достигането на неутралност по отношението на климата през 2050 г.
 
С цел да се предотврати изместване на въглеродните емисии, породени от различията в амбициите по отношение на климата в световен мащаб, ЕП призовава за механизъм за корекция на въглеродните емисии в границите, съвместими с правилата на СТО.
 
Евродепутатите подчертават, че ще изменят всяко предложение за законодателство, за да съответства на целите на Зелената сделка. По-високи цели за енергийна ефективност и възобновяема енергия, включително обвързващи национални цели за всяка държава членка за последното, както и преглед на други законодателства на ЕС в областта на климата и енергетиката са необходими преди юни 2021 г., става ясно от позицията.
 
Резолюцията бе приета с 482 гласа „за“, 136 гласа „против“ и 95 „въздържал се“.
 
Председателят на комисията по околна среда на ЕП Паскал Канфен (Обнови Европа, Франция) подчерта, че сделката е приета с голямо мнозинство, но припомни, че земеделието, търговията и икономическото управление, както и други области на политиката, сега трябва да се разглеждат и анализират в контекста на Зелената сделка.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
ЕС докат гони процентите по зелената сделка , САЩовете , Китай и Индия ше произвеждат на макс ... ЕС ще купува , ако има с какво ... за България пък изобщо не е ясно какво ще става , или пък може би е най-ясно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още