IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент поиска спиране на продажбата на гражданство

Схемата "златен паспорт" може да породи корупция, данъчни измами и пране на пари, смятат европейските депутати

15:22 | 22.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският парламент поиска държавите от ЕС незабавно да прекратят схемите за даване на гражданство срещу инвестиции. Не може да се търгува с европейското гражданство като стока, коментираха депутатите по време на дебата, в който участва и комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Схемите за даване на т.нар. "златен паспорт" се прилагат само в три държави - Кипър, Малта и България. 19 държави от ЕС изпълняват програми за „пребиваване чрез инвестиции“, известни като „златни визи“, пишат от пресцентъра на ЕП.

През седмицата Брюксел започна процедура срещу Малта и Кипър за нарушения на европейското право и изпрати писмо с искане за информация до България във връзка със схемата.

От Министерството на правосъдието  на България уточниха в прессъобщение във връзка с изпратеното писмо, че още през октомври 2019 година правителството е одобрило и внесло в Народното  събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство.

С проекта се правят промени в режима за придобиване на българско гражданство срещу инвестиции. Те предвиждат отпадане на предвидените в чл. 12а и 14а от закона възможности за придобиване на българско гражданство в случаите на краткотрайни чуждестранни инвестиции.

През януари 2019 г. Европейската комисия създаде експертна група с представители на всички държави членки на ЕС, която да разработи общи стандарти и насоки по тези въпроси. След четири заседания миналата година групата още не е заседавала през 2020 г.

По време на дебата в пленарната зала днес европейските депутати подчертаха присъщите рискове, които тези програми пораждат, а именно изпирането на пари, данъчните измами и корупцията. Те настояха, че Европа не трябва да има „ускорен вход за престъпниците“.

Евродепутатите подчертаха, че предоставянето на гражданство на ЕС на граждани от трети държави без подходящи проверки и прозрачност има отрицателни последици в други държави членки, като подкопава взаимното доверие и общите ценности.

По време на дебата беше дискутиран и неотдавнашният скандал в Кипър, в който високопоставени длъжностни лица - включително председателят на националния парламент - бяха записани тайно как предлагат помощ на фиктивен китайски изпълнителен орган с криминално досие за получаването на кипърски паспорт чрез националната схема „гражданство срещу инвестиции“. 

Някои евродепутати отбелязаха, че делът на приходите от тези програми е значителен за държави като Кипър, докато много от тях заявиха, че ценностите и правата на ЕС не са за продан.

Междувременно Кипър съобщи, че от ноември замразява схемата за даване на гражданство срещу инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още