IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент ще уважи процедурата "шпиценкандидат"

Новият председател на ЕК трябва да представлява широкото проевропейски мнозинство с ясна програма за обновяване на Европа, смятат от АЛДЕ

22:55 | 28.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Процесът по избиране на следващия председател на Европейската комисия (ЕК) трябва да уважава системата шпиценкандидат (Spitzenkandidaten), заявиха лидерите на политическите групи в Европейския парламент в съвместно изявление във вторник (28 май), въпреки опозицията на либералната група Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), съобщава Euractiv. 

Лидерът на АЛДЕ Ги Верхофстад отговори в писмено изявление, че „един шпиценкандидат, за който не можете да гласувате в цяла Европа, просто не е сериозен“. След първата среща на лидерите на групата след изборите за Европейски парламент либералите не присъстваха на пресконференцията.

„За нас е важно следващият председател на Комисията да представлява широкото проевропейско мнозинство с ясна програма за обновяване на Европа“, каза Верхофстад. 

Либералите взеха под внимание изказването на френския президент Еманюел Макрон, чието движение „Република, напред!“ се присъедини към АЛДЕ след неделните избори, като помогна на алианса да стане третата най-голяма политическа група в парламента.

Лидерите на страните членки на Европейския съюз (ЕС) се срещат в Брюксел, за да проведат първи преговори за това как да разпределят ръководните позиции в ЕС – председателските постове в Комисията, Съвета, Парламента и поста на позицията на управител на Европейската централна банка.

Дали ще се опитат да убият системата шпиценкандидат, въведена на предишните избори през 2014 г., е един от нерешените въпроси и Макрон е най-големият защитник на тази идея.

Сегашният председател на европарламента Антонио Таяни сподели, че е "положителен", че няма да има сблъсъци между представителите на парламента и Съвета по въпроса. "Трябва да спазваме процеса, трябва да спазваме договорите", подчерта той.

На въпрос дали може да приеме Мишел Барние, който е бил споменат като потенциален водещ кандидат,

Програма на Европейския парламент за бъдещето на ЕС

Ръководителите на политическите групи също заявиха, че имат право на глас в работната програма на следващата Комисия. Политическите семейства „ще проведат стратегически, прозрачен и демократичен дебат, за да подготвят мандат“ за следващия изпълнителен орган на ЕС.

Документът, произтичащ от разговорите, следва да бъде основата за преговорите с Европейския съвет при назначаването на следващия председател на Комисията. Въпреки това, въпросът кой ще бъде той все още остава широко отворен.

ЕНП спечели най-много места в ЕП, но в крайна сметка техният успех беше с няколко десетки места по-малък, отколкото през 2014 г., което се отрази на способността им да влияят на решението за избор на председател на ЕК. Кандидатът на партията Манфред Вебер заяви, че е „отворен за компромиси“.

Председателят на парламента Таяни, който споделя политическото семейство с Вебер, каза, че макар че ЕНП спечели изборите, "като председател, подкрепям кандидата с мнозинство в парламента".

Удо Булман, лидер на групата на социалистите и демократите, заяви, че неговата политическа организация ще подкрепи собствения си кандидат, Франс Тимерманс, като твърди, че холандецът изглежда по-вероятно да бъде подкрепен от Парламента.

Булман потвърди, че социалистите са готови да преговарят с “всички продемократични, проевропейски сили”, като не изключват и ЕНП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още