IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент: Свободата на медиите и журналистите в ЕС е заплашена

В България журналистите са притиснати между организираната престъпност и властта, която не ги защитава, посочва Жюли Мажерзак от "Репортери без граници"

22:05 | 06.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Журналисти в ЕС биват заплашвани, включително с убийство, увеличава се употребата на езика на омразата. Това посочи евродепутатът Емил Радев при откриването на днешното заседание на комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

В качеството си на зам.-председател на парламентарната комисия той добави, че свободата и независимостта на медиите имат ключово значение за свободата на изразяване и са жизненоважни за демократичното функциониране на ЕС. Трябва да признаем, че в последните години Европа става свидетел на значително увеличаване на ползването на езика на омразата, журналисти и други медийни участници са заплашени от натиск и дори убийства. Трябва да направим конкретни препоръки как да се борим с това явление, посочи Радев. 

В последвалите изказвания по темата за свободата на словото, на медиите и за защитата на разследващите журналисти, представителят на Съвета на Европа Патрик Пенинкс заяви, че свободата на европейските медии е под все по-голяма заплаха. По неговите думи законодателството за работата на медиите става все по-строго, медии биват затваряни, журналисти биват подлагани на наказателно преследване. Той добави, че правилата за предпазване от дезинформация вредят на журналистиката и предложи при необходимост да бъде предприемано съдебно преследване на онези, които заплашват журналистите.

Броят на подвеждащите политически информации расте, журналистите нямат вяра в своите професионални организации, че при нужда ще ги защитят. Онези, които препятстват работата на журналистите, трябва да бъдат преследвани. Европейските институции трябва да имат лостове да търсят отговорност от правителствата, посочи той.

Представителят на Европейската комисия Андрюс Перскалскас отбеляза, че често се съобщава за наказателни преследвания на разследващи журналисти. Той съобщи, че ЕК осигурява правна защита за журналисти.

Ръководителят на представителството в Брюксел на организацията "Репортери без граници" Жюли Мажерзак коментира, че днес медиите преминават през криза на доверието и това е заплаха за демокрацията. По нейните думи за оказването на натиск срещу журналистите възможности има много, включително по съдебен път. Тя отбеляза, че само в Италия 20 журналисти са под денонощна полицейска охрана.

По думите на Мажерзак в България журналистите са притиснати между организираната престъпност и властта, която не ги защитава. В Румъния и Полша разследващи журналисти са заплашени със затвор. Действия за обезсърчаване на журналистите се наблюдават в Малта, Франция, Словакия, Хърватия, добави Мажерзак. Тя допълни, че политици насърчават омразата към журналистите и това е особено видимо в Унгария и Чехия. Мажерзак призова ЕП да изготвя годишна оценка за свободата на медиите за всяка държава от ЕС и да бъдат спирани еврофондовете при установяване на нарушения.

В последвалите изказвания на евродепутатите от парламентарната комисия Роберта Мецола (Европейска народна партия, Малта) посочи, че все още извършителите на убийството на журналистката Дафне Галиция остават неразкрити и "под правителствена защита". Свободата на медиите и независимото правосъдие са еднакво важни, добави тя.

Биргит Зипел (Германия, социалисти) призова за по-широк дебат с гражданите за това какво е позволено и допустимо в общественото пространство.

Елена Йончева (БСП) заяви, че българските журналисти са цел на организираната престъпност и властите. По нейните думи повечето смели български журналисти са лишени от работа. Изглежда сякаш ЕС е оставил журналистите да се борят сами с мафията, коментира Йончева.

Константинос Арванитис (Европейска обединена левица, Гърция) отбеляза, че освен фалшиви, има и "невидими новини" - събития, които никой не отразява. Нормални журналисти не могат да си намерят работа, независимите издания останаха без реклама, описа той обстановката в своята страна.

Клер Фокс (независима, Великобритания) посочи, че много хора не вярват, че медиите им служат. При журналистите има групово мислене - те се изненадаха от победата на Доналд Тръмп и на привържениците на Брекзит. Нямаше да бъдат изненадани, ако излизаха от своя "балон". Медиите не разследват достатъчно, а се занимават прекалено много с разпространяването на мненията на малки обществени групи, допълни тя.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още