IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският съд иска Латвия и Полша да помогнат на мигрантите по границата с Беларус

Заповедта предвижда на хората да се осигурят храна, облекло, медицинска помощ и временен подслон

13:36 | 26.08.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейският съд по правата на човека е поискал от Латвия и Полша да помогнат на иракските и афганистански мигранти, заседнали на границата с Беларус, съобщава онлайн изданието Politico.eu, като се позовава на междинно решение на съда.

Съдът отбелязва, че „тази мярка не трябва да се разбира като изискване Полша или Латвия да пуснат жалбоподателите на тяхна територия“.

Съдът иска от страните да се намесят, за да осигурят на мигрантите „храна, вода, облекло, адекватна медицинска помощ и, ако е възможно, временен подслон“.

В решението се посочва, че заповедта трябва да се прилага от сряда до 15 септември включително.

Искането е факт, след като няколко държави в Източна Европа заявиха, че Беларус изпраща мигранти към тяхната граница като отмъщение за санкциите на Европейския съюз (ЕС), наложени, след като авторитарният лидер на страната Александър Лукашенко предприе репресии срещу хората, протестиращи срещу неговия режим.

„До 10 хил. души вече са докарани до границите на Латвия, Литва и Полша“, казва латвийският министър на отбраната Артис Пабрикс пред медията. „Ако не се заемем с този поток, Лукашенко просто ще го поддържа и това ще се превърне в неуправляема ситуация“, допълва той.

Според министърът Лукашенко си дава сметка, че бежанската криза от 2015 г. е отслабила ЕС. По думите на Пабрикс страните от ЕС трябва да осъзнаят, че това е хибридна атака срещу поне три държави в опит да се отслаби ЕС.

Съдбата на мигрантите е неясна, тъй като Полша и Латвия отказват да им разрешат да преминат границите им, а Беларус не им позволява да се върнат.

Латвия преди това обяви извънредно положение на границата на страната с Беларус, след като забеляза увеличаване на преминаванията. През август 2 100 души нелегално са преминали в Полша от Беларус, а над 4 хил. души са влезли в Литва от Беларус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още