Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейският съд иска Латвия и Полша да помогнат на мигрантите по границата с Беларус

Заповедта предвижда на хората да се осигурят храна, облекло, медицинска помощ и временен подслон

Европейският съд иска Латвия и Полша да помогнат на мигрантите по границата с Беларус

Снимка: Pixabay

Европейският съд по правата на човека е поискал от Латвия и Полша да помогнат на иракските и афганистански мигранти, заседнали на границата с Беларус, съобщава онлайн изданието Politico.eu, като се позовава на междинно решение на съда.

Съдът отбелязва, че „тази мярка не трябва да се разбира като изискване Полша или Латвия да пуснат жалбоподателите на тяхна територия“.

Съдът иска от страните да се намесят, за да осигурят на мигрантите „храна, вода, облекло, адекватна медицинска помощ и, ако е възможно, временен подслон“.

В решението се посочва, че заповедта трябва да се прилага от сряда до 15 септември включително.

Още по темата
Искането е факт, след като няколко държави в Източна Европа заявиха, че Беларус изпраща мигранти към тяхната граница като отмъщение за санкциите на Европейския съюз (ЕС), наложени, след като авторитарният лидер на страната Александър Лукашенко предприе репресии срещу хората, протестиращи срещу неговия режим.

„До 10 хил. души вече са докарани до границите на Латвия, Литва и Полша“, казва латвийският министър на отбраната Артис Пабрикс пред медията. „Ако не се заемем с този поток, Лукашенко просто ще го поддържа и това ще се превърне в неуправляема ситуация“, допълва той.

Според министърът Лукашенко си дава сметка, че бежанската криза от 2015 г. е отслабила ЕС. По думите на Пабрикс страните от ЕС трябва да осъзнаят, че това е хибридна атака срещу поне три държави в опит да се отслаби ЕС.

Съдбата на мигрантите е неясна, тъй като Полша и Латвия отказват да им разрешат да преминат границите им, а Беларус не им позволява да се върнат.

Латвия преди това обяви извънредно положение на границата на страната с Беларус, след като забеляза увеличаване на преминаванията. През август 2 100 души нелегално са преминали в Полша от Беларус, а над 4 хил. души са влезли в Литва от Беларус.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС готви фискална реформа след разходите за възстановяване от COVID