Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейският съд с ново решение срещу съдебните правила на Полша

Делото е поредното в продължителната сага около отслабващите демократични стандарти в най-голямата страна в източен ЕС

Европейският съд с ново решение срещу съдебните правила на Полша

Снимка: Bloomberg

Полски правила, които дават правомощия на правосъдния министър на страната да взима решения за повишаването или понижаването на съдии при спазване на поверителността, нарушават законите на Европейския съюз, реши Европейският съд днес.

Правото на ЕС „изключва режима, който е в сила в Полша“, съгласно който министърът препоръчва назначаването на съдии във висши наказателни съдилища, командирования, които „министърът, който едновременно с това е и главен прокурор, може във всеки момент, без да се мотивира, да прекрати“, отсъди Европейският съд във вторник.

Още по темата

Делото е поредното в продължителната сага около отслабващите демократични стандарти в най-голямата страна в източен ЕС, заради която досега са спрени фондове в размер на 36 млрд. евро, предназначени за Полша, припомня Bloomberg. Миналия месец върховен съд на Полша отсъди, че някои закони на ЕС са несъвместими с конституцията на страната, подкопавайки основен стълб на членството в ЕС.

Европейската комисия може в рамките на дни да изпрати писма до Полша, както и до Унгария, с искане за техния отговор на опасения, че финансови средства, предоставени от блока, може да са били част от корупционни схеми или измама, потвърди правосъдният еврокомисар Дидие Рейндерс в понеделник след посещение в Люксембург.

Обширните съдебни реформи в Полша, които включват намаляване на възрастта за пенсиониране на съдиите и противоречиви дисциплинарни правила за магистратите, доведоха до серия от дела в Европейския съд.

Миналия месец Съдът на ЕС наложи рекордна глоба на Полша от 1 млн. евро на ден в бързо ескалираща вражда по върховенството на закона, която предизвика обвинения в „изнудване“ от страна на Варшава.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
НАТО отхвърли искането на Русия да се изтегли от България и Румъния