IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският съюз планира нов фонд като част от инвестиционната си програма

Съюзът планира да създаде фонд за споделяне на риска от нови проекти с частни инвеститори на стойност 21 млрд. евро

18:10 | 25.11.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Нов фонд на Европейския съюз (ЕС) на стойност 21 млрд. евро ще има за цел да играе основна роля в програмата на ЕС за инвестиции на стойност 300 млрд. евро, разкриха служители на ЕС пред Bloomberg, пожелали анонимност, тъй като плановете не са окончателни. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се очаква да обяви тригодишната инициатива тази седмица.

Новият фонд ще споделя риска по новите проекти с частни инвеститори. Комисията ще вложи до 16 млрд. евро под формата на гаранции за фонда, който също така ще включва и 5 млрд. евро от Европейската инвестиционна банка, заявиха служителите. Кредити, заемни гаранции и дялове в собствен капитал и дълг ще бъдат част от неговия инструментариум с цел да се даде старт на частното поемане на риск, така че проекти в застой да могат да се реализират.

Инвестиционният план на Юнкер има за цел да съчетае ресурсите на ЕС и регулаторните промени, "които да съберат повече частни инвестиции, за да се превърнат истинските инвестиции в реалност", заяви на 14 ноември в Братислава вицепрезидентът на ЕС Юрки Катайнен. Планът е един от елементите на икономическата стратегия на ЕС и "не е вълшебна пръчица, с която ще можем като по чудо да инвестираме в себе си и да намерим изход от трудната икономическа ситуация", заяви той.

Европа се бори да стимулира икономическия растеж, тъй като той се появява бавно през вълните на кризата. 18-членната еврозона предвижда растеж от едва 0,8% през тази година според прогнозите на ЕС, докато процентът на безработицата в региона от 11,5% маскира стойностите от около 25% в Гърция и Испания.

Еврото върви към пети месечен спад, след като председателят на Европейската централна банка Марио Драги заяви миналата седмица, че служителите на ЕЦБ "ще направят каквото трябва" за да стимулират инфлацията.

Докато предложението на Юнкер включва влагане на инвестиции в инфраструктура и други области, сумата от 21 млрд. евро рискува да разочарова пазарите. Дори с допълнителни средства на стойност 30 млрд. евро "планът не може да се ползва с доверие по начало", заявиха на 18 ноември анализатори от Royal Bank of Scotland, сред които Алберто Гало. Ако Европейската централна банка се включи в съвместни действия с ЕИБ, "това може да промени играта за Европа", заявиха те.

Фондът има за цел да се възползва от съществуващите ресурси и да не изисква никакви нови парични вливания от страните членки, заявиха официални представители на ЕС. ЕИБ ще помещава фонда, който ще има своето собствено управление и ще е в състояние да поема по-широк диапазон от роли. Той ще бъде в състояние да работи с по-малко ограничения в сравнение с предишните инициативи като програмата за целеви облигации, която е достъпна само за трансгранични начинания.

ЕС подготвя списък с проекти, които бързо могат да придобият очертания. Според служителите, тъй като фондът ще бъде в състояние да поема част от риска на стартиращите проекти, той може да предложи начин за заобикаляне на ограниченията на националните бюджети и нежеланието на частния сектор за поемане на нов риск.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още