IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският съюз ще проведе „стрес тестове” на всичките си 143 атомни централи

Европейската комисия ще се произнесе дали „Белене“ е достатъчно сигурна, след като бъде намерен инвеститор

20:50 | 15.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейският съюз ще проведе „стрес тестове” на всичките си 143 атомни централи

Европейският съюз ще направи тестове за сигурността и рисковете на атомните електроцентрали на територията на съюза, пише Dnes.bg.

Това решиха страните членки, ядрените регулатори и енергийните атомни оператори, които бяха свикани спешно от Европейската комисия след влошаването на ситуацията с авариралата японска АЕЦ „Фукушима“ 1.

До средата на годината Брюксел ще предложи общи стандарти и критерии за изпитанията за устойчивост, които централите ще направят на доброволна основа, тъй като Еврокомисията не може да задължи държавите да направят проверките.

Самите тестове ще бъдат направени от независими експерти през втората половина на 2011 г., а резултатите ще бъдат огласени публично.

„Искаме да сме сигурни, че стандартите за сигурност навсякъде в Европа са еднакви и се спазват без изключения“, заяви енергийният комисар Гюнтер Йотингер.

Ще се проверява устойчивостта на централите на земетресения, наводнения, цунами, терористични нападения, както и процедурите за действия при аварийни ситуации като спиране на тока.

Изключването на захранването, което охлаждаше реакторите е причина за взривовете и радиационното изтичане в японската АЕЦ „Фукушима“.

Ще се оценяват и наличностите от вода и резервите от електричество, които са необходими за охлаждането на реакторите.

Проверката на старите реактори ще бъде по-задълбочена отколкото на по-модерните централи, но стандартите ще са европейски, подчерта Йотингер.

„Никой не беше против, разчитаме на доброволното сътрудничество на всички“, добави комисарят.

Идеята за т.нар. „стрес тестове“ е на Австрия – единствената държава, в която използването на ядрена енергетика е забранено след референдум.

В Европа няма нито една централа, която е да е напълно идентична с проблемната японска АЕЦ, но има реактори, които охлаждат горивото на същия принцип. Те са по-стари от претърпелите авария във Фукушима.

„Искаме да се провери безопасността и в съседните държави, и ще призовем Международната агенция за атомна енергия да направи нужното подобни тестове да се извършат и в други части на света“, добави комисар Йотингер.

По-специално се имат предвид Турция и Русия, които също ще бъдат призовани да се включат в тестовете за сигурност и в разработването на критериите за проверките.

Според експерти на ЕК е „много малко вероятно“ в Европа да се случи толкова силно земетресение като японското от петък. Според ЕК в момента не са необходими допълнителни мерки за сигурността на гражданите.

В момента няма абсолютно никакъв риск за радиоактивно облъчване или заразяване на жителите в страните членки, обяви Брюксел.

Европейската комисия обаче не изключи допълнително повишаване на енергийните цени, след като Токио обяви, че ще купи газ, за да запълни недостига си от енергия.

В момента пред нас не стои въпросът с оценката на проекта за АЕЦ „Белене“, коментира говорител на Европейската комисия.

България първо трябва да намери инвеститор, който да представи плановете за централата в Брюксел и едва тогава Европейската комисия ще се произнесе дали „Белене“ е достатъчно сигурна и трябва да се строи.

Становището на комисията не е задължително, но то е обвързващо за финансови институции като Европейската инвестиционна банка, на които се разчита за набирането на средства за осъществяването на проекта.

„Ние насърчаваме и не убеждаваме страните дали да развиват в бъдеще ядрена енергетика. Това е право на народите и парламентите във всяка от страните. Аз нямам право на мнение“, заяви комисар Йотингер, попитан за бъдещето на атомната енергетика в Европа.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още